S'inaugura al Museu de Granollers l'exposició ''Cumella, processos escultòrics''

Publicat el 02 de desembre de 2005 a les 17:03
L'exposició Cumella, processos escultòrics, a cura de Manel Clot, s'ha inaugurat aquest dijous, 1 de desembre, a les 20 h i romandrà oberta fins al dia 2 d'abril de 2006, al Museu de Granollers. L'objectiu de la mostra és donar a conèixer l'obra d'Antoni Cumella (1913–1985) des de la reflexió del procés escultòric i, també, explicar la trajectòria cívica, artística i cultural de l'artista. A l'exposició es mostren 106 obres, de les quals vint-i-vuit són escultures i setanta-vuit són peces de torn que exemplifiquen la gran diversitat de formes que configuren el llenguatge artístic de Cumella. Aquesta memòria de formes fa a la vegada de rerafons a les vint-i-vuit escultures -divuit de gres esmaltat i cinc de bronze, i cinc són peces inacabades. La majoria de les obres pertanyen a col·leccions particulars, i algunes d'elles és la primera vegada que és presenten a Catalunya. Hi ha també peces de col·leccions públiques, del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya (Col·lecció Salvador Riera), del Museo de Bellas Artes de Bilbao i del Fons del mateix Museu de Granollers.

En la "Línia del temps", l'espectador s'aproparà a la personalitat d'Antoni Cumella a través de diversos contextos que es presenten en cinc taules:

-Anys d'aprenentatge i formació. Primeres escultures
-Creació i compromís: un artista internacional amb taller a Granollers
-Diàlegs espanyols: Madrid anys 50
-Alemanya 1956: Cumella any zero
-Arquitectures: murals i escultures de paret

A la taula "Arquitectures: murals i escultures de paret" es visionen alguns dels murals que realitzà Antoni Cumella que mostren la importància d'aquesta activitat poc coneguda.
També s'inclou en aquesta "línia del temps" -que té un tractament temàtic a la vegada que cronològic- dues taules amb diapositives dels muntatges de les exposicions més importants a museus de l'Estat espanyol i a l'estranger, així con també a galeries d'art. En un darrer apartat documental s'exposen una sèrie de fotografies de l'obra d'Antoni Cumella de Francesc Català-Roca, Nicolás Muller, Jean Dieuzaide, Xavier Miserachs i Pilar Aymerich.
El Museu de Granollers edita un catàleg de 140 pàgines, profusament il·lustrat on es recullen: la línia del temps, les escultures i una mostra significativa dels gerros, que acompanyen el text del curador Manel Clot "Antoni Cumella, l'època de la protonímia (una idea d'escultura en temps de crisi)"; "Antoni Cumella, constructor de formes" de Daniel Giralt-Miracle i "Antoni Cumella, una reflexió sobre la matèria viva" per Jorge Wagensberg.