
La Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya ha editat el documental Les Adoberies, una història per la pell de Catalunya, que es presenta aquest divendres a les vuit del vespre a L'Adoberia. Centre d'interpretació històrica del Granollers medieval. Es tracta d'un audiovisual que explica els inicis d'aquest treball artesanal i transporta l'espectador fins el passat per mostrar com es tractava la pell a ciutats com Granollers, Vic, Lleida, Igualada o Tàrrega. El documental aprofita els recursos patrimonials actuals, així com nombrosa documentació gràfica i d'arxiu per apropar el públic a aquest complex món de la pell, amb oficis (avui en dia, en vies de desaparició) com el de blanquer o assaonador. Aquest treball pretén esdevenir un reclam per a la visita dels centres integrats a la Xarxa d'Adoberies Històriques.
El documental posa de manifest la importància d'un sector industrial que va esdevenir capdavanter a ciutats com Granollers. "Està molt bé que s'hagi pogut fer una Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya que visualitzi tot el que tenim a casa nostra", comenta Eusebi Casanellas, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, que indica que a vegades el patrimoni industrial català no rep el reconeixement adequat, tal i com si passa amb disciplines artístiques com el gòtic o el romànic. En la mateixa línia, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), ha destacat en la presentació del documental, feta aquest dijous a Terrassa, la importància que els diferents centres i museus que existeixen al voltant del tractament de la pell a Catalunya uneixin esforços per elaborar "un discurs focalitzat" que els permeti posicionar aquesta vessant cultural.
Un viatge al passat
L'audiovisual té com a fil argumental el record d'un adober ancià que al 1917 va viure la el pas de l'antic procés artesanal d'adobar pells als nous processos industrials. A partir d'aquí, planteja un viatge pels principals centres adobers que avui conformen la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya. Aquest itinerari comença a la ciutat de Lleida, amb les adoberies de l'època feudal en ús des del segle XIII i que té avui un dels conjunts preindustrials més ben conservats de tot l'estat espanyol. També passa per Tàrrega, on hi ha les restes del Molí del Codina datades del segle XV i XVI o Granollers, on el mercat al voltant de l'emblemàtica plaça de la Porxada va esdevenir un punt d'intercanvi vital per promoure l'expansió de la pelleteria a la ciutat i on va destacar l'Adoberia d'en Ginebreda, en ús des del segle XVI fins a finals del segle XVIII.