Un dia i mig per fer-se preguntes al voltant dels diàlegs lectors

80 professionals de les biblioteques, l'educació i la dinamització cultural participen les IV Jornades de Laboratoris de Lectura, a la Biblioteca Roca Umbert

Publicat el 02 de juliol de 2016 a les 18:00
"Feu-vos preguntes i passeu-vos-ho bé", han estat les paraules amb què Glòria Gorchs, de la Biblioteca Roca Umbert, ha tancat la presentació de la 4a edició de les Jornades de Laboratoris de Lectura, que han reunit a Roca Umbert 80 professionals del món de les biblioteques, l'educació i la dinamització cultural especialistes en literatura infantil i juvenil.

L'objectiu: donar a conèixer la feina dels laboratoris de lectura d’arreu del país com a font de recursos i bones pràctiques per promoure la lectura entre els infants. 
 
Alba Barnusell, primera tinent d'alcalde, ha donat la benvinguda a les assistents i ha citat unes paraules de l'escriptora Najat El Hachmi: "Els llibres atorguen als ciutadans l'arma de l'esperit crític". Per la seva banda, Josep González, coordinador general de l'Àrea de Cultura de la Diputació, institució que dóna suport a les jornades, ha parlat de "la importància d'aquests espais de trobada" perquè donen l'oportunitat de "parar-se a pensar, per evolucionar i per millorar". També ha destacat el fet de donar sentit a les jornades, traduint tot el que s'hi aprengui "en accions i activitats amb repercussió pública, com a servidors públics que som". 
 
La quarta edició de les jornades han posat el focus en la figura del mediador, la persona que fa preguntes als nois i noies perquè el diàleg lector flueixi, sigui "ric, exerciti la reflexió crítica, l'escola i la capacitat d'argumentació i expressió". És per això que el títol d'aquest any -les jornades són biennals- és "Quina és la pregunta?". S´hi han convidat una desena d'especialistes d'àmbits com la filosofia, l'educació, la biblioteconomia, l'art i la gestió cultural.  
 
Durant un dia i mig el programa ha abordat els diàlegs filosòfic, artístic i literari amb ponents com l'autora, editora i docent escocesa Ellen Duthie; el professor de filosofia Félix de Castro; la il·lustradora Alba Marina Rivera; la dinamitzadora sociocultural i membre d'Experimentem amb l'Art Anna Font; la mestra i doctora en didàctica Lara Reyes-López; la també mestra, bloguera i llibretera Stel·la Camacho (El Petit Tresor); i la bibliotecària Marta Roig. Les ponències es complementen amb l'aportació de diferents experiències, una xerrada oberta amb el públic i el resum de conclusions, a càrrec de Nati Calvo, directora de la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà. La periodista Carme Badia fa el relat de les jornades, que es penjarà en aquest blog.    

La Biblioteca Roca Umbert compta, des de fa 9 anys, amb el seu propi laboratori de lectura, una activitat mensual per a les famílies amb infants que es planteja com un espai per experimentar amb la lectura des del punt de vista sensorial, artisticocreatiu, lúdic i reflexiu. L'objectiu és crear un moment especial al voltant dels llibres, amb un lligam vivencial que perduri en la memòria dels infants. 
 
Les IV Jornades de Laboratoris de Lectura són organitzades conjuntament per l'Ajuntament de Granollers, Biblioteques de Granollers i la Diputació de Barcelona, i compten amb la col·laboració de la Cooperativa Abacus.