El Museu de Granollers integra al seu fons part del llegat de l'artista Miquel Montagud

Professor de dibuix a l'institut de la ciutat, va estar vinculat al museu durant la Guerra Civil i la postguerra

Publicat el 14 de juny de 2013 a les 18:50
D'esquerra a dreta: Joan Robles, membres de la família Montagud, Esteve Velilla i l'alcalde Josep Mayoral, sostenint la pintura donada aquest divendres: 'Al·legoria'. Foto: Aj. Granollers

El Museu de Granollers integra al seu fons des d’aquest divendres part del llegat de Miquel Montagud, membre d'una coneguda nissaga granollerina, artista i professor de dibuix. Montagud va estar lligat a la ciutat de Granollers i al Museu durant els anys de la Guerra Civil i la postguerra. Primer, com a membre del Patronat del Museu-Arxiu de Granollers i el Vallès Oriental l'any 1934, i més endavant com a director d'aquesta institució, a inicis dels anys quaranta.

Joan Robles, hereu del seu llegat i director del Museu Municipal de Cabacés (municipi del Priorat, on va passar els seus últims anys Montagud), ha fet donació al Museu d'una trentena de documents (de tipus oficial, professional, fotografies, cartes, conferències, etc.) i d'una pintura de Miquel Montagud, Al·legoria. Tot plegat passa a formar part del fons d'aquesta institució i documenta uns anys de la història local.

L'any 1937, Miquel Montagud, aleshores conservador del Museu, s'encarrega d'organitzar-ne la nova seu a la Casa Molina, amb l'ajuda de dos joves col·laboradors, Esteve Velilla i Manel Loren. Precisament, el primer, Velilla, ha estat present aquesta tarda en l'acte públic de donació. Durant aquella època, en plena Guerra Civil, el fons de la institució va créixer molt amb els dipòsits provinents de tota la comarca recollits per la Junta de Salvaguarda del Patrimoni.

Director del Museu
Professor interí de dibuix a l'institut de Granollers fins al 1938, Montagud va ser nomenat director del Museu i apoderat de la Comisaría de Depósitos del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico. Va traduir al castellà la llista de peces de la comarca registrades i dipositades pel govern republicà al Museu de Granollers durant la Guerra Civil, per iniciar el procés de retorn de les reclamades pel seus legítims propietaris, amb la documentació acreditativa i segons la legislació vigent. Entre la documentació ara donada hi ha un àlbum que relliga l'esmentada llista.

El 1941 va ser nomenat professor de dibuix a Terrassa i als anys cinquanta, a Tarragona. Un cop jubilat, va establir-se a Cabacés, on va seguir ensenyant tècnica pictòrica als joves de la vila. El Museu Municipal del poble, que porta el seu nom, exposa les obres del seu antic museu privat anomenat El Eco del Greco, amb una gran col·lecció de reproduccions fetes per Montagud d'El Greco, pintor a qui va dedicar gran part de la seva vida artística.