El Vallès Oriental acollirà un projecte pilot per fer més eficient i sostenible la mobilitat laboral

Amb un pressupost d'1,4 milions, una de les accions fomentarà l'ús de vehicles de mobilitat personal

Publicat el 06 de novembre de 2020 a les 20:18
Actualitzat el 06 de novembre de 2020 a les 20:27

Amb 127 polígons industrials i més de 3.500 empreses, el Vallès Oriental ha estat la comarca escollida pel Departament de Territori per posar en marxa un projecte pilot per fer més eficient i sostenible la mobilitat laboral. Amb un pressupost d'1,4 milions d'euros, contempla 7 línies estratègiques amb 26 accions que s'hauran d'implementar en un any. Entre les actuacions previstes hi ha fomentar l'ús de la bicicleta i els patinets elèctrics per arribar a les empreses, millorar l'eficiència del vehicle privat quan el seu ús sigui imprescindible, fomentar el transport a demanda en polígons aïllats o apostar pel bus elèctric. "La mobilitat laboral és una de les nostres assignatures pendents i amb aquest pla busquem solucions", ha destacat Damià Calvet.

El conseller ha destacat que aquest projecte pilot suposa "fer un pas més" per impulsar un nou model de mobilitat més sostenible, eficient, inclusiu i digital a Catalunya. Un pla, a més, que incidirà en un dels dèficits de la modalitat al país com és la dels treballadors als polígons industrials. Aquí, el conseller ha assenyalat que millorar aquest aspecte suposarà "garantir el dret al treball de les persones" i "fer més competitiu el territori".

Malgrat que les accions a implantar estan clares, encara no s'ha decidit on s'aplicaran. En aquest sentit, Calvet ha explicat que això es decidirà conjuntament amb el Consell Comarcal, els ajuntaments i les mateixes empreses. Sigui com sigui, l'objectiu és que un cop s'apliquin totes les mesures dissenyades, els resultats es puguin extrapolar al conjunt del territori català.

Segons ha detallat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, esperen que la implantació de totes les mesures comporti una reducció en cinc anys de 371 tones de NO2, 24,4 de CO2 i 18,1 de PM10. "Actuem correctament ara pensant en el futur per deixar als nostres fills un planeta on es pugui viure", ha afegit Calvet.

Emmarcat en l'estratègia de corredors sostenibles, el document, impulsat per l’ATM i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, inclou 26 actuacions a implementar durant el 2021, al voltant de 7 eixos estratègics, amb la col·laboració de les empreses de la comarca. El conseller de Territori ha destacat que s'ha escollit el Vallès Oriental perquè "és un territori obert i actiu" i que esperen comptar amb la col·laboració de les empreses del territori per tirar-lo endavant.

Pla

El projecte conté mesures que incentiven els desplaçaments en modes actius, i alhora garanteixen tant la seguretat com la salut de les persones usuàries. Així, s’integraran a mode de prova pilot nous vehicles de mobilitat personal que han vist incrementat el seu ús en els últims anys, com ara bicicletes i patinets.

D’altra banda, el projecte fa una aposta clara pel transport públic desenvolupant nous serveis per ampliar l’oferta disponible, facilitar l’accés i la intermodalitat, així com millorar la informació proporcionada als usuaris. També fomentar una major eficiència energètica d’aquests tipus de modes, promovent una línia elèctrica en el territori. Per millorar el transport públic per carretera es preveuen carrils bus o millores en les parades interurbanes, per assolir un servei més competitiu vers el vehicle privat.

També preveu accions per augmentar l’ocupació dels vehicles, tant en l’àmbit particular com el de mercaderies, el foment de vehicles més sostenibles, i la instal·lació de punts de càrrega pels vehicles elèctrics.

Finalment, es fomenta l’ús de les noves tecnologies promovent actuacions centrades en la millora de la integració telemàtica dels serveis, així com una prova pilot de la mobilitat autònoma com a solució d’optimització de diferents serveis.

En una primera fase s’invertiran 1,4 milions d'euros que provindran del Fons per la protecció de l’ambient atmosfèric, que gestiona la Direcció General de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic. Es preveu començar a implementar les actuacions la propera primavera.