ERC reclama que Felip Puig expliqui la requalificació de la finca de Millet a l'Ametlla

Demana la compareixença al Parlament del conseller d'Interior per aclarir les "deficiències" denunciades per la Sindicatura de Comptes

Publicat el 01 d’agost de 2012 a les 16:00
Els diputats d'ERC Pere Bosch i Violant Mascaró, aquest dimarts a l'Ametlla del Vallès. Foto: Lluís Vilaró

ERC demanarà la compareixença al Parlament de l'actual conseller d'Interior, Felip Puig, perquè doni explicacions sobre la requalificació d'uns terrenys propietat de Fèlix Millet a l'Ametlla del Vallès. Els republicans volen que Puig comparegui com a expresident de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona, l'entitat que segons la Sindicatura de Comptes va actuar "sense el rigor que era necessari i amb mancances i deficiències" en el procés de requalificació de la finca de l'expresident del Palau als Avellaners de Can Plandolit. ERC també demana a la presidenta del Parlament, Nuria De Gispert, que entregui a la Fiscalia l'informe de la Sindicatura que detalla les suposades irregularitats urbanístiques d'aquest procés.

Els diputats d'ERC Pere Bosch i Violant Mascaró han explicat aquest dimecres totes les iniciatives que endegarà la formació, i ho han fet des dels mateixos terrenys dels Avellaners de Can Plandolit de l'Ametlla, propietat de Millet i la seva esposa, i ara un seguit de carrers asfaltats però sense cap edificació. Es tracta dels terrenys que, segons la Sindicatura de Comptes, van ser requalificats a canvi d'una aportació d'uns 90.000 euros per part de Fèlix Millet a la biblioteca del municipi. Una aportació amb la qual s'hauria moblat aquest equipament municipal.

Més informació i nous dubtes
Bosch ha explicat que l'informe de la Sindicatura aporta "informació nova" i que assenyala directament la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CTUB), que en el moment del procés de requalificació de la finca estava presidida per l'aleshores conseller de Política Territorial Felip Puig. Per aquest motiu, el diputat d'ERC ha anunciat que el seu grup demanarà la compareixença de Puig en comissió ordinària i també de representants de la Sindicatura de Comptes. Els republicans pretenen que aquestes parts aportin més informació i que els grups polítics puguin plantejar nous dubtes.

Bosch ha recordat que l'informe de la Sindicatura posa de manifest que la gestió de l'Ajuntament de l'Ametlla i de la CTUB "es va desenvolupar sense el rigor que era necessari i, per tant, amb mancances i deficiències". En aquest sentit, indica que el document detalla que la CTUB va aprovar les modificacions sense "l'estudi econòmic i financer ni la justificació de la seva innecessarietat". El republicà, en la mateixa línia, subratlla que la CTUB va incrementar l'índex d'edificabilitat del solar de Millet i que les incongruències de les modificacions "curiosament sempre van en benefici del particular", en aquest cas de l'expresident del Palau de la Música.

L'exalcalde Palay ja va negar els fets
La requalificació dels terrenys dels Avellaners de Can Plandolit, portada a terme entre els anys 2001 i 2002, autoritzava Fèlix Millet a construir fins a 129 habitatges, 79 a preus de lliure mercat i 50 de protecció oficial, actuant en un àmbit de més de 44.000 metres quadrats. L'alcalde de l'Ametlla del Vallès en el moment d'efectuar aquest procés era Albert Palay, de la formació Grup d'Independents de l'Ametlla (GIA), que en el seu dia, i en la comissió parlamentaria que va investigar els fets, ja va negar que revés cap quantitat econòmica per la requalificació d'aquests terrenys.

Això sí, l'exalcalde de la població i un exregidor de CiU van apuntar que la requalificació (es van fer fins a tres modificacions urbanístiques) es va veure motivada perquè "necessitaven recursos per la biblioteca municipal". El mateix informe de la Sindicatura de Comptes explica que el procés de requalificació urbanística va comportar un benefici de 90.000 euros per l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès quan les valoracions de les plusvàlues generades per aquesta operació se situarien més enllà dels 10 milions d'euros, "segons les anàlisis més prudents", sentencia ERC.

Albert Palay, exalcalde de l'Ametlla del Vallès, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN