
L'Ajuntament de Granollers invertirà poc més d'1 milió d'euros en els propers quatre anys per millorar l'enllumenat públic de la ciutat. Entre les actuacions previstes, destaca la substitució de totes les làmpades per altres de més eficients, amb la qual cosa espera reduir la factura elèctrica anual en gairebé 100.000 euros. El canvi de bombetes és una de les tasques que farà la Sociedad Española de Construcciones Eléctricas (SECE). El ple, amb l'abstenció de CiU, PP i ICV-EUiA, ha adjudicat aquest dimarts a SECE (s'havien presentat 9 empreses més al concurs públic) el contracte per a la prestació del servei de conservació i manteniment de l'enllumenat per un termini de 48 mesos i per un import màxim de 3.443.500 euros.
A més del milió d'euros per canviar material i estalviar energia, el contracte preveu destinar 1.300.000 euros al funcionament i manteniment de l'enllumenat, uns 500.000 euros a reparar les averies. Tal i com va reclamar CiU, l'equip de govern ha fet una auditoria prèvia a l'adjudicació del concurs públic, que ha determinat quines instal·lacions s'han de renovar. Aquest estudi ha sentenciat, segons ha avançat aquest dimarts el regidor de Serveis Municipals i Mobilitat, Juan Manuel Segovia, que un 30% dels carrers de la ciutat tenen més il·luminació de la necessària. Un aspecte que també es vol solucionar durant els propers quatre anys. "Llum sí, però la justa i la necessària", ha sentenciat Segovia.
Menys usuaris d'autobús
D'altra banda, el ple també ha aprovat liquidar el contracte de gestió de servei públic de transport urbà de viatgers amb autobús per un import de 89.543 euros, a favor de l'empresa Autobuses de Granollers S.L., que pertany al grup Sagalés. A partir d'ara, la titularitat de les línies deixa de ser municipal i passa a ser autonòmica. Per tant, la modificació de les condicions de prestació del servei correspondrà al departament de Territori i Sostenibilitat. La nova estructura i règim de prestació de serveis s'anirà implantant de manera progressiva durant els pròxims anys.
La quantitat que ha pagat l'Ajuntament a Sagalés correspon al dèficit addicional del servei. El bus urbà va costar l'any passat 2.026.000 euros. Amb els bitllets es van ingressar 911.000 euros. Tenint en compte diversos ajustos, el dèficit total va ser de 1.166.000 euros. I és que el passat 2012, el serveis de bus urbà de Granollers va perdre el 12,9% dels passatgers, passant d'1.341.283 persones el 2011, a 1.168.033 l'any passat. És a dir, una pèrdua de 173.250 passatgers. Vista la tendència a la baixa, el mes de setembre l'equip de govern ja va reduir el servei, retallant horaris i eliminant expedicions.
Nou reglament per als horts urbans municipals
Finalment, el ple ha aprovat el reglament de règim d'ús dels horts de titularitat municipal. L'Ajuntament de Granollers és l'administració propietària dels terrenys destinats a horts, situats entre el carrer Guglielmo Marconi i el Passeig Fluvial del marge dret del riu Congost, i delimitats entre el camí de Can Ninou i els Pescadors. Aquesta zona d'horts municipals disposa d'un espai de 35.000 metres quadrats, distribuït en 99 parcel·les. El nou reglament, consensuat amb els actuals horticultors i aprovat amb la única abstenció d'ICV-EUiA, fica drets i deures dels usuaris, i determina que les parcel·les tindran entre 50 i 100 metres quadrats i que es destinaran exclusivament al conreu de plantes hortícoles amb destinació a l'autoconsum, admetent-se, com a única excepció, el cultiu de plantes de jardineria.
Les persones usuàries dels horts s'organitzaran en una associació per tal de disposar d'un ens que vetlli per la conservació i millora de les instal·lacions i arbitri en primera instància aquelles controvèrsies que es generin entre els usuaris. A més a més, hi haurà una quota mensual de manteniment; això sí, "simbòlica", segons ha explicat el regidor d'Obres i Projectes, Medi Ambient i Programació, Albert Camps. També es farà una convocatòria anual per adjudicar les parcel·les que quedin buides, i l'autorització es podrà renovar cada dos anys.
