
El director de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d'Esade, el veí de la Garriga Àngel Castiñeira, ha apuntat aquest divendres que, des del punt de vista del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), del qual forma part, la fórmula de dues preguntes escollida per celebrar una consulta sobiranista a Catalunya el 9 de novembre del 2014 no és la millor possible. "El Consell, unànimement, apostava per una única pregunta, clara, neutral i senzilla, que evités la disgregació del vot i que deixés clar si hi ha una majoria independentista o no", ha destacat Castiñeira en una entrevista a l'Infogar de Ràdio Silenci.
Això sí, Castiñeira, que també és membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement, ha admès que incloure dues preguntes és "una via imaginativa" per acontentar totes les formacions que recolzen la celebració de la consulta (és a dir, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) i assolir "un bon acord, sense reticències i tacticismes per part dels partits". En aquesta línia, el professor d'Esade ha afegit que les dues preguntes "primen més la dimensió política que la jurídica", i ha corroborat que tot plegat no conté "la precisió jurídica" que va suggerir el CATN en l'informe del passat mes juliol. La pregunta escollida finalment no s'assembla a cap de les assenyalades pel Consell.
Respostes ambigües
"La primera pregunta pot generar desconcert", ha subratllat Castiñeira, que ha puntualitzat que les dues preguntes juntes "poden ser prou clares", i destaca que d'aquí al novembre de 2014 hi ha prou temps per fer "pedagogia i aclarir dubtes". Pel que fa a les possibles respostes, considera que queda clar el 'no' i el 'sí i sí', però que la resta es mou en l’ambigüitat. Castiñeira també ha valorat la rotunda negativa del govern espanyol a la celebració de la consulta, i ha apuntat que "estem jugant una enorme partida d’escacs, i cal moure amb molt seny les peces".
En aquesta línia, el CATN, que considera que estem davant d'un problema polític, i no pas legal, reclama paciència i mirar més enllà de les fronteres estatals. "Si tot va bé, de manera ràpida, el CATN presentarà nous informes al Govern, i un d'ells analitza amb rigor les estratègies per legitimar la causa catalana en l'esfera internacional", ha apuntat Castiñeira, que ha conclòs que fins al novembre del 2014 "ens hem de carregar de legitimitat" davant les administracions europees, els mitjans internacionals i les universitats i fòrums d'arreu del món. El CATN presentarà un argumentari que incorpori les raons profundes que justifiquen la celebració de la consulta.
Castiñeira, que forma part del CATN juntament amb la veïna de Bigues i Riells Núria Bosch, està convençut que la consulta s’acabarà celebrant en la data acordada "per desbordament", per les moltes pressions que rebrà el govern espanyol.