Núria Maynou: «Nosaltres no som un recanvi. Som realment el canvi»

La candidata d'ERC Granollers exposa els seus objectius i sensacions de cara a les eleccions municipals

  • Núria Maynou, a Roca Umbert. -
Publicat el 09 de maig de 2023 a les 07:30
Actualitzat el 10 de maig de 2023 a les 10:40
[municipalsinformacional2]

Núria Maynou és la candidata d'ERC Granollers pel 28M. En aquesta entrevista explica les ganes que té que arribin els comicis i les esperances que la ciutat visqui "un resultat històric".

-Com van els dies previs a l'inici de la campanya?
-Ho portem molt bé. Contents i amb ganes de créixer i de ser determinants. Tenim l'oportunitat, i alhora el repte, de trencar la majoria absoluta del PSC. Volem aprofitar-ho.

-Seria un fracàs quedar-se en els quatre regidors que tenen ara?
-Hi ha l'expectativa però també possibilitats reals de créixer. És el que esperem. Però no seria un fracàs aconseguir quatre regidors. Estem en un moment de desafecció política, però portem anys fent bona feina. I com que volem seguir-la fent, contemplem créixer.

-Tota l'oposició coincideix en dir que cal un canvi de model. Vostès, a més, es presenten com "una alternativa real".
-És que nosaltres no som un recanvi. Som realment el canvi. Amb el canvi a l'alcaldia hi va haver un canvi de cares, però no en les polítiques ni en les maneres de fer. Ens considerem i volem ser decisius. Granollers té molts reptes pendents i volem que sigui una ciutat més verda, més amable, cuidadora, preparada, aprofitant el seu talent des de l'educació i la cultura i que tirin endavant polítiques per la transició ecològica.

-Si arribés el cas, pactaria amb el PSC?
-A nivell d'escenaris post electorals contemplem que tothom que es vulgui sumar al nostre projecte, ho pot fer. Ara, veiem que el PSC s'ha sentit més còmode pactant amb altres forces, com Junts per Granollers. Però perquè per arribar a un acord amb nosaltres caldria canviar coses, i el PSC planteja polítiques i cares de continuïtat. Dels 14 regidors socialistes actuals, 10 repeteixen a la llista.

[blockquote]"Per arribar a un acord amb nosaltres caldria canviar coses, i el PSC planteja polítiques i cares de continuïtat. Dels 14 regidors socialistes actuals, 10 repeteixen a la llista[/blockquote]

-Durant la precampanya han parlat dels problemes que creuen que té la ciutat. Què proposen per la contaminació?
-Volem treure cotxes del carrer. Per fer-ho, volem potenciar el transport col·lectiu i crear una anella ciclable. Que sigui fàcil trobar alternatives al vehicle privat.

-Què me'n diu dels espais verds?
-Anirem explicant propostes, però volem treure el gris i el paviment. Recuperem propostes històriques com crear un gran parc central que uneixi Torras Villà i la reformada plaça Barangé. També volem fer un gran eix verd que vagi des del Parc del Falgar, a les Franqueses, fins a Montmeló. El model gris del PSC no és el nostre. 

-Com es pot aconseguir que els joves accedeixin a habitatge a un preu assequible?
-Hem de construir més habitatge assequible per les famílies que ho passen malament i per joves que es volen emancipar. Tot plegat s'ha de vincular amb el teixit econòmic, potenciant la contractació joves i l'accés a la formació i a l'educació. També hem de potenciar el talent en el sentit de vincular educació, cultura i esports. Tenim gent molt jove i preparada, però que a l'hora de veritat els hi costa trobar la seva primera feina i poder-se emancipar. Els hi hem de donar una solució.

-Parlem de gent gran. 
-Nosaltres no només diem que tenim el repte de l'ampliació de l'hospital i el consorci sanitari, sinó també el repte d'aconseguir una ciutat cuidadora i un nou model d'atenció sociosanitària. La necessitat de la residència hi és i apostem perquè es faci. Però no només la residència. Volem promoure una atenció "quilòmetre zero". Estem en un moment de canvi del model d'atenció als més grans que la pandèmia ens ha ensenyat que no era el més adequat. La gent vol viure a casa el màxim de temps possible, o a prop del seu entorn per poder mantenir unes rutines. En aquest sentit, hem de promoure l'atenció domiciliària i, a nivell de dependències, poder fomentar l'atenció sociosanitària a domicili.

-Ha tratat amb el conseller Balsells sobre la residència del centre?
-Quan Chakir El Homrani era conseller va signar un conveni que no va prosperar. Estem en converses i aprofitem que ERC és al Govern per demanar les necessitats que tenim. Hem parlat d'aquest tema, sí.

-He llegit que entrar en política no formava part dels seus plans.
-No (riu). Però jo reivindico el paper de la política municipal en el nostre dia a dia. No és una cosa externa. Des de la política local es decideixen o és l'eina per incidir en moltes coses. Des de l'escola fins el bitllet de l'autobús. Aquest discurs antipolític que hi ha en alguns sectors és equivocat.

-De fet, demana la implicació de tothom.
-És que al final t'adones que des de l'àmbit municipal podem treballar per millorar la vida dels nostres veïns. Però aquesta política útil la fem persones normals que treballem i tenim família que ens impliquem tal i com ens podem fer-ho en entitats. Ah, i ho fem de forma temporal. Perquè a Granollers hi ha un model de gent que fa 20 o 30 anys que es dedica a la política. Ha de ser per transformar, però temporal. No hem de fer de la política una manera de viure, sinó una forma de treballar per la ciutadania. I com a dones hem d'estar a tot arreu i poder decidir i prendre decisions.

[blockquote]"A Granollers hi ha un model de gent que fa 20 o 30 anys que es dedica a la política. No hem de fer de la política una manera de viure, sinó una forma de treballar per la ciutadania[/blockquote]