Sant Celoni i Palau blinden el romanent de tresoreria

L'objectiu és preventiu pels efectes que pot tenir l'entrada en vigor de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària

Publicat el 28 d’abril de 2012 a les 13:20
  ple a l'Ajuntament de sant celoni Foto: Jordi Purtí

Els ajuntaments de Sant Celoni i de Santa Maria de Palautordera han aprovat per ple blindar el romanent de tresoreria amb la finalitat que l'entrada en vigor de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària no els afecti i l'hagin d'utilitzar per eixugar deute. Els dos municipis han seguit les consignes de l'Associació de Municipis de Catalunya i de la Federació de Municipis de Catalunya perquè, de manera preventiva s'estigui a l'aguait d'aquesta llei per preservar "aquests diners que amb esforç i bona gestió hem estalviat", afirma Joan Castaño, alcalde de Sant Celoni.

Els dos ajuntaments han decidit que els diners del romanent passin a una partida d'imprevistos, desvinculada de qualsevol altra partida i només es podrà utilitzar mitjançant un acord de ple i, així, s'assegura que els consistoris, en cas de necessitat, podran disposar del romanent, ha dit Jordi Xena, alcalde de Santa Maria de Palautordera. A Sant Celoni el romanent de tresoreria per a despeses generals és de 1.861.936,93 euros i l'excés de finançament afectat 5.238.417,17 euros. A santa Maria de Palautordera supera els 4.200.000 euros.

Mateixes sigles, acords diferents
La proposta, presentada en termes molt similars en els dos ajuntaments no va tenir el mateix resultat en la votació, malgrat que els actors polítics tant en un municipi com en l'altre són pràcticament les mateixes.

A Sant Celoni governa el PSC en minoria i a l'oposició hi ha CiU, CUP i ICV. La proposta es va aprovar per unanimitat, després d'acceptar-se sense problemes una esmena de la CUP en la que demanava que a més del romanent també s'aprovés l'obligatorietat d'aprovar per ple la partida d'inversions.

A Santa Maria de Palautordera governa CiU en coalició amb el PP i GdP-ERC. A l'oposició hi ha PSC i CUP. La proposta es va aprovar amb els vots dels regidors de l'equip de govern (7) i el vot negatiu de l'oposició (5).

Els arguments de la CUP són que, malgrat estar en contra d'aquesta llei han de demanar als seus advocats si és reglamentari la decisió que s'està prenent i que, a més, és paradoxal que dos partits de l'equip de govern (CiU i PP) que voten a favor del blindatge del romanent siguin els mateixos partits que han aprovat la llei. I el PSC  manifesta que no ho pot valorar perquè tenen molts dubtes i no acaben d'entendre que vol dir partida d'imprevistos. Per l'alcalde de Palau la postura d'aquests dos partits només a respon a una qüestió de tàctica política.


Antoni Ayala, regidor d'hisenda i Jordi Xena, alcalde de Palau Foto: Jordi Purtí