​Simulacre d'accident aeri amb dos ferits al Circuit de Barcelona-Catalunya

S’han activat els diferents plans per dirigir l’emergència i coordinar la resposta

  • Imatge del simulacre. -
Publicat el 30 de març de 2022 a les 21:05
Actualitzat el 30 de març de 2022 a les 21:17
Aquest dimecres ha tingut lloc al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, un simulacre d’accident d’un helicòpter a les instal·lacions del seu heliport amb dues persones ferides que pilotaven l’aparell.

En aquest simulacre s’ha activat el  Pla especial per a emergències aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT) i el Pla d’Autoprotecció (PAU) del Circuit per la direcció de l’emergència i la correcta coordinació de la resposta dels diferents recursos i serveis activats.

Durant l’exercici el seguiment de la resposta dels recursos adscrits al Circuit s’ha realitzat des del Centre de Coordinació Operativa CECOR. Aquest centre es desplega preventivament en els dispositius de proves importants.

El simulacre ha servit per practicar la integració del PAU amb el Pla AEROCAT a través dels avisos inicials i comunicacions, del traspàs de la coordinació des dels serveis del Circuit als serveis d’emergència de la Generalitat a la seva arribada i de la coordinació i direcció de l’emergència des dels òrgans de protecció civil de la Generalitat. En l’organització del simulacre també hi ha participat l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) atesa la simulació d’accident d’una aeronau de l’heliport del Circuit.

L’accident s’ha produït per un problema al motor de l’helicòpter en el moment de l’enlairament de l’aparell, i aquest s’ha estavellat a la zona de l’aparcament A2 del Circuit. La instal·lació ha activat immediatament el seu PAU i els mitjans propis del Circuit han iniciat les primeres maniobres de resposta a l’emergència. També han avisat al telèfon d’emergències de Catalunya 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, que ha activat el Pla AEROCAT. A l’arribada dels cossos d’emergències externs al circuit, els  mitjans interns han fet el traspàs de les actuacions per a la resolució de l’incident.

Els Bombers han participat en el simulacre amb una dotació terrestre i un vehicle de comandament, fent maniobres d'excarceració. A més, ubicat al CECOR, també hi ha hagut un altre comandament del cos fent tasques de coordinació amb la Sala Central de Bombers.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als ferits de l’accident amb l’ajuda i coordinació de l’equip sanitari del propi Circuit.

Una vegada el primer equip ha arribat al lloc de l’incident, ha pogut comunicar quina era la situació a la Unitat de Coordinació Operativa UCO de la Central de Coordinació Sanitària CECOS i ha sol·licitat els recursos necessaris en funció dels afectats.

Tots els pacients han estat estabilitzats per ser traslladats als centres sanitaris adients en funció de la seva patologia. El SEM ha mobilitzat un total de 4 unitats, 1 ambulància de Suport Vital Avançat, 1 ambulància de Suport Vital Bàsic, 1 vehicle d’intervenció ràpida (VIR)  i 1 comanament ECCO1, així com també ha comptat amb la intervenció de professionals de la Unitat d’Intervenció i Suport UIS i de la UCO.

Els Mossos d’Esquadra han participat a l’exercici amb un cap del dispositiu, un coordinador de Seguretat, 2 equips ARRO, 4 motoristes de l’àrea regional de trànsit, 4 efectius de la sala regional de comandament i 2 efectius d’investigació d’accidents. A banda, hi ha hagut 6 observadors destinats a diferents punts del simulacre.

Els Mossos d’Esquadra també han treballat conjuntament amb les Policies Locals de Montmeló, Parets i Granollers en les tasques de control d’accés a les instal·lacions.

També hi ha participat el Cos de Policia Nacional amb dues patrulles i la Guàrdia Civil, amb dues patrulles, per fer el control duaner a l’heliport i per realitzar les funcions habituals de control i vigilància exterior. Al simulacre hi han participat també dos membres de la Unitat de Seguridad Privada de Barcelona.