L’Eestació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) la Llagosta ha interceptat l’arribada al riu Besòs de 9.000 m3 del vessament tòxic generat durant l’incendi declarat ahir a l’empresa Barnastock, ubicada al polígon Can Humet, a Polinyà, i dedicada a l’emmagatzematge de productes químics.
De seguida que es va rebre l’avís de l’incident, ocorregut de matinada i que va acabar afectant cinc naus d’aquesta empresa, operaris i responsables de la instal·lació van aconseguir derivar gran part d’aquest vessament que arribava a l’EDAR fins a un tanc, on en aquests moments es troba retingut a l’espera de poder determinar la millor manera de tractar-lo un cop es conegui la seva composició exacta.
Tot i que l’EDAR la Llagosta no ha vist interrompuda la seva activitat en cap moment, sí que ha afectat el seu normal funcionament, per la qual cosa s’ha alterat la qualitat de l’aigua depurada lliurada al riu Besòs. L’entrada d’una part del vessament en el reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants -per als quals no estan dissenyades aquest tipus d’instal·lacions-, ha inhibit l’activitat biològica de depuració.
En aquests moments, tècnics i responsables del Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua, desplaçats fins a l’EDAR, treballen per conèixer l’impacte i fer-hi les actuacions correctives pertinents dirigides a restablir el seu normal funcionament.
L’incident també ha tingut afectació directa en el riu Besòs, on tècnics i experts de les dues administracions, entre altres, hi estan treballant per conèixer l’impacte, minimitzar-lo i fer-hi les actuacions pertinents.
En les tasques d’extinció d’aquest incendi, que va estar actiu diverses hores, hi van treballar fins a 50 dotacions de bombers. A més, va provocar el confinament durant unes hores de tot el polígon de Can Humet i dels nuclis de Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda.