Ajornen vuit de les 12 dessalinitzadores de la Costa Brava

Les quatre a tocar de l'ETAP d'Empuriabrava es començaran a col·locar la setmana vinent

La dessalinitzadora de Blanes passarà de produir 20 a un màxim de 80 hm3 anuals
La dessalinitzadora de Blanes passarà de produir 20 a un màxim de 80 hm3 anuals | Marina López / ACN
Redacció
10 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:56h

El Consorci d'Aigües de la Costa Brava Girona ajorna la instal·lació de vuit de les 12 dessalinitzadores previstes a l'Alt Empordà arran de la millora de la situació per les últimes pluges, després que també quedés en suspès la dessalinitzadora flotant del port de Barcelona i la que havien comprat els hotelers de Lloret. La mesura s'endarrerirà fins a principis del 2025 en funció de la pluviometria de la propera tardor. Les altres quatre previstes es començaran a col·locar la setmana que ve a tocar de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) d'Empúriabrava. El nou escenari que han deixat les darreres precipitacions donen més marge a l'ens per executar les obres d'emergència previstes a la comarca. En aquests moment, el pantà de Darnius-Boadella es troba al 22,74% de les serva capacitat.

La setmana vinent començarà l'obra civil per instal·lar les quatre de l'ETAP d'Empuriabrava. Les altres vuit (quatre a Roses i quatre més a la platja d'Empuriabrava) s'instal·laran a principis del 2025, en funció de les pluges de la tardor.

Les dessalinitzadores mòbils, finançades pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb un ajut del Departament d’Acció Climàtica, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), van ser una solució d’emergència que es va replantejar després del sabotatge l'abril passat en tres pous a Castelló d'Empúries, que encara continuen inutilitzats.

Les instal·lacions estan enfocades cap a l’ultrafiltratge d’aigua regenerada de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Figueres, que es derivarà cap al riu Muga a través d’un bypass que encara està executant l'ACA. Cada dessaladora va dins un contenidor i, a banda de canonades, filtres i altres sistemes per poder-la connectar a la xarxa, es requereixen permisos i autoritzacions per poder-la posar en funcionament. "Uns passos burocràtics gens àgils i que ara es podran tramitar sense urgència ni a contrarellotge", asseguren des del Consorci.

Arxivat a