La dessaladora flotant del port de Barcelona s'ajorna per l'augment dels embassaments

Amb la fi de l'emergència, el Govern ja no pot adjudicar-la a dit pel tràmit d'urgència

El port de Barcelona, de moment, no rebrà vaixells amb aigua ni tampoc una dessalinitzadora flotant
El port de Barcelona, de moment, no rebrà vaixells amb aigua ni tampoc una dessalinitzadora flotant | ACN
Redacció
12 de juny de 2024, 16:15
Actualitzat: 16:26h

El 18 d'abril el Govern va anunciar l'adquisició d'una gran dessalinitzadora flotant al port de Barcelona per evitar augmentar les restriccions a partir de la tardor. Malgrat l'anunci, l'operació no es va concretar i ara, dos mesos després, ha transcendit que el projecte s'ajorna per la impossibilitat d'adjudicar-lo per la via d'urgència. La notícia, avançada per la Ser i que ha pogut confirmar aquest mitjà, coincideix amb la possibilitat que es redueixin encara més les restriccions a la regió metropolitana de Barcelona.

Sense emergència no es pot adjudicar a dit

El sistema Ter Llobregat va estar en emergència per sequera fins al 7 de maig. Durant aquell període, les obres es podien adjudicar pel procediment d'urgència, és a dir, a dit. De fet, el projecte s'havia pactat amb l'empresa Abengoa.

Sense emergència, i segons ha reconegut el Departament d'Acció Climàtica, van ser els mateixos serveis jurídics de la Generalitat els que van alertar que altres empreses podrien impugnar el procés. D'aquesta manera, ara caldrà fer un concurs públic, un procediment molt més llarg, que podrien comptar amb ofertes d'Acciona, Cobra o Ferrovial, segons Ser Catalunya. A més, si la legislatura es desencalla en les setmanes entrants, caldrà veure si el nou executiu continua amb un projecte que va suposar enterrar la idea de portar aigua potable amb vaixells.

Aquest concurs públic allunya doncs la possibilitat que la planta pugui entrar en funcionament el mes d'octubre, tal com preveia el Govern. A banda, Mascort ha recordat que es tracta d'una infraestructura que només s'utilitzaria en cas que s'entrés en fase d'emergència 2, una situació ara mateix impensable, just quan s'estudia passar d'excepcionalitat a alerta.