Els embassaments inicien la reculada estival amb un 25% més de reserves que fa un any

El sistema Ter-Llobregat es manté entorn del 39%, quasi 100 hm3 més per sobre de l'escenari d'excepcionalitat

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat es mantenen al 39%
Els embassaments del sistema Ter-Llobregat es mantenen al 39% | Jordi Borràs / ACN
08 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:58h

Els embassaments ja perden reserves. Ho fan, de fet, des del passat 26 de juny. Això sí, els dos episodis de pluja que mantenen les temperatures -i el risc d'incendi- tant a ratlla han permès que la caiguda sigui molt lleugera. Aquesta reculada estival absolutament habitual es produeix amb el sistema del Ter-Llobregat al 39% i una quantitat d'aigua que supera en un 25% la de fa just un any.

Quatre mesos augmentant les reserves

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat van tocar fons a inicis de març. Amb només 90 hm3, es descomptaven les setmanes per entrar en emergència 2. Un episodi de pluja i neu va suposar un punt d'inflexió i l'inici de quatre mesos d'augment de reserves, un fet inèdit en els darrers cinc anys.

Tot plegat ha permès deixar enrere l'emergència i també l'excepcionalitat per sequera. L'augment es va truncar el passat 26 de juny quan es va arribar a unes reserves de 240,77 hm3. Des d'aleshores, unes precipitacions ja més irregulars, la calor d'estiu -malgrat que fins ara molt moderada- i l'augment del consum típic d'aquesta època de l'any, han provocat que la tendència sigui a la baixa.

Això sí, de moment, el descens és molt reduït i, de fet, l'episodi de pluges de l'1 de juliol va permetre que s'aturés. Aquest dilluns, per exemple, hi ha un total de 238,75 hm3 als embassaments del Ter, el Llobregat i el Cardener, fet que suposa exactament un 39% de la capacitat total.

Evolució de les reserves al sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

25% més de reserves que l'any passat

La primavera del 2023 va ser molt seca i abocava Catalunya a entrar en emergència per sequera al llarg de l'estiu. Tanmateix, les pluges del maig i sobretot d'un juny sorprenentment humit, van donar una treva. Els embassaments van augmentar quasi cinc punts fins al 30% i van permetre afrontar amb més tranquil·litat la canícula.

El rècord anual es va produir precisament fa un any: el 8 de juliol de 2023. Aleshores, hi havia al sistema Ter-Llobregat un total de 191,63 hm3. Enguany, malgrat que el descens ha començat una mica abans, la quantitat envasada se situa un 25% per sobre que fa un any.

L'actual nivell de reserves garanteix de totes totes no entrar en els mesos vinents ni en emergència ni en excepcionalitat. De fet, el llindar per tornar a augmentar les restriccions se situa en 145 hm3.

Cada estiu es perden reserves

La pèrdua estival de reserves és un fet que es produeix cada any. A la manca de precipitacions -se'n produeixen menys i cauen de manera molt irregular-, s'hi afegeix l'efecte de la calor, que no només l'evaporació de l'aigua superficial sinó també l'evapotranspiració dels arbres.

A més, augmenta el consum tant pel fet de ser temporada alta turística com per la necessitat de refrescar-se i dutxar-se més que en altres èpoques de l'any.

Ara bé, el descens de les reserves no sempre coincideix en el mateix moment. Així ha estat els darrers tres anys:

  • 2023: va començar el 8 de juliol (191 hm3) i es va allargar fins al 8 de març de 2024 (90 hm3)
  • 2022: va començar l'11 de maig (366 hm3) i es va allargar fins al 8 de juliol de 2023 (191 hm3)
  • 2021: va començar el 22 de juny (561 hm3) i es va allargar fins a l'11 de maig de 2022 (366 hm3)