El sistema Ter-Llobregat passa d'excepcionalitat a alerta amb els embassaments estabilitzats al 39%

El DOGC també oficialitza el pas d'emergència 2 a 1 dels municipis que depenen del pantà de Darnius-Boadella

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat freguen el 40%
Els embassaments del sistema Ter-Llobregat freguen el 40% | Jordi Borràs / ACN
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:09h

Quasi 10 dies després de l'anunci del Govern, el sistema Ter-Llobregat ha passat oficialment aquest divendres de l'escenari d'excepcionalitat a alerta. Un fet que suposa rebaixar les restriccions al mínim coincidint amb una estabilització dels embassaments al voltant del 39%.

Els embassaments s'estabilitzen

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat van tocar fons a inicis de març. Amb només 90 hm3, es descomptaven les setmanes per entrar en emergència 2 i es debatia d'on arribarien els vaixells amb aigua potable -l'Estat va oferir la dessalinitzadora infrautilitzada de Sagunt-.

Des d'aleshores, la situació ha canviat com un mitjó. El dimarts 18 de juny, quan el Govern va anunciar la fi de l'excepcionalitat, les reserves s'enfilaven als 236 hm3. En deu dies l'augment d'aigua envasada s'ha frenat i pràcticament s'ha estabilitzat al voltant del 39%. Concretament, avui hi ha 240 hm3, fet que suposa un 39,27%.

En aquest període les pluges han estat més minses i irregulars, la calor s'ha començat a notar i és una època en què el consum augmenta. El conseller David Mascort va assegurar que, malgrat que a l'estiu es gasta més aigua, les previsions podien assegurar no tornar ni en excepcionalitat ni en emergència els propers mesos. A més, un nou episodi de pluja prevista per aquest divendres i dissabte pot frenar l'inici de la caiguda de reserves, que l'estiu passat es va produir a partir del 8 de juliol quan només hi havia 191 hm3.

Evolució de les reserves als embassaments de les conques internes

La publicació al DOGC de la fi de l'excepcionalitat als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat també ha anat acompanyada del canvi d'escenari als 12 pobles de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament de Darnius Boadella que han passat de l'emergència 2 a l'1.

Quines restriccions hi ha en alerta?

El pla de sequera té cinc escenaris: el famós semàfor. Superada l'emergència (vermell) i l'excepcionalitat (taronja), bona part de Catalunya torna a estar en alerta (groc). És l'últim nivell on hi ha limitacions en l'ús de l'aigua. Aquestes són les principals.

  • Reducció del reg agrícola en un 25% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció dels consums d'aigua dels usuaris industrials no lligats al procés productiu.
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg).
  • Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d'ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials, etc. i de mànegues d'aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc.
  • S'estableixen limitacions a l'ompliment parcial de piscines d'aigua dolça.
  • S'estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.