El Govern redueix al mínim les restriccions per sequera a les portes de l'estiu

Amb els embassaments fregant el 40%, els 202 municipis del sistema Ter-Llobregat passa d'excepcionalitat a alerta

L'església de Sant Romà de Sau, el termòmetre de la sequera, envoltat d'aigua
L'església de Sant Romà de Sau, el termòmetre de la sequera, envoltat d'aigua | Emili Vilamala
18 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:18h

Sau camí del 45% i la Baells per sobre del 50. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat continuen guanyant reserves i el Govern ha decidit reduir al mínim les restriccions. Concretament, un total de 202 municipis passaran d'excepcionalitat a alerta, l'últim escenari que preveu limitacions en l'ús d'aigua segons el pla de sequera. El consum per habitant i dia pot augmentar d'un màxim de 220 a 250 litres. A més, la millora de l'Alt Empordà permet que els 12 municipis que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella passin d'emergència 2 a 1.

Els embassaments freguen el 40%

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat van tocar fons a inicis de març. Amb només 90 hm3, es descomptaven les setmanes per entrar en emergència 2 i es debatia d'on arribarien els vaixells amb aigua potable -l'Estat va oferir la dessalinitzadora infrautilitzada de Sagunt-.

Des d'aleshores, la situació ha canviat com un mitjó. Aquest dimarts les reserves s'enfilen a 236 hm3 i ja es frega el 39%. Un llindar que queda molt per sobre de la sortida de l'excepcionalitat: situada en 165 hm3.

Per tot plegat, el Govern ha decidit derogar l'excepcionalitat i entrar en alerta als 202 municipis que formen el sistema Ter-Llobregat. "Podem desescalar, però la sequera no ha acabat", ha advertit el conseller David Mascort, tot destacant que la situació es manté crítica en zones com els embassaments de Siurana i Riudecanyes. Ha justificat fer-ho a les portes de l'estiu: "Coneixem els consums i esperem que no tinguem una quarta tardor sense pluges. Però encara que passés, hi haurà marge".

El titular d'Acció Climàtica ha assegurat que no es frenarà cap projecte, ans al contrari. "Accelerarem tot el que es pugui. No farem com el 2008 quan després de la sequera es va aturar tot", ha assegurat. A més, malgrat passar d'excepcionalitat a alerta: preveu no reduir el ritme d'explotació de les dessalinitzadores ni de l'aigua regenerada. "Com menys aigua agafem del Ter, millor", ha reblat Mascort.

Quines restriccions hi ha en alerta?

El pla de sequera té cinc escenaris: el famós semàfor. Superada l'emergència (vermell) i l'excepcionalitat (taronja), bona part de Catalunya tornarà a estar en alerta (groc). És l'últim nivell on hi ha limitacions en l'ús de l'aigua. Aquestes són les principals.

  • Reducció del reg agrícola en un 25% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció dels consums d'aigua dels usuaris industrials no lligats al procés productiu.
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg).
  • Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d'ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials, etc. i de mànegues d'aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc.
  • S'estableixen limitacions a l'ompliment parcial de piscines d'aigua dolça.
  • S'estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.