Punt d'inflexió a la sequera? Els embassaments guanyen reserves després de vuit mesos

Els pantans de les conques internes freguen el llindar del 15%, després de marcar un mínim històric al 14,3

L'embassament de Sau, abans de passar de l'1 al 2,5%
L'embassament de Sau, abans de passar de l'1 al 2,5% | Emili Vilamala
11 de març del 2024
Actualitzat el 20 de març a les 19:25h
Catalunya ha viscut aquest cap de setmana un episodi de precipitacions general i generós. Una combinació de nevada abundant a tot el Pirineu i regada al conjunt del país que feia dos anys que no es veia. Un oasi enmig d'una sequera extrema -aquesta setmana es comença a reduir la pressió en set municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i part de l'Alt Empordà entra en emergència 2-, que caldrà veure si es converteix en punt d'inflexió. Sigui com sigui, almenys els embassaments han aconseguit guanyar reserves fins a fregar el 15% després de vuit mesos continuats de descens.
 

Fins a 100 litres al Montseny

El front de divendres va deixar més aigua a la meitat oest que a les conques internes. Tanmateix, va deixar el terreny a punt per tal que la pluja i neu de dissabte permetés que rius, torrents i fonts revinguessin amb certa alegria.

En molts punts del país va ser l'episodi més important des de feia sis mesos. Però la combinació de nevada abundant al Pirineu i Prepirineu -amb gruixos fins a 60-90 centímetres- i pluja generosa a la pràctica totalitat del país no s'havia produït en els últims dos anys. A més, caldria retrocedir fins al temporal Glòria del gener de 2020 per trobar rècords locals com els quasi 100 litres a punts del massís del Montseny.
 
Aquesta vegada el conjunt de les conques internes de Catalunya han quedat afavorides, tant als cursos mitjans com a les capçaleres. Aigua que -amb limitacions- pot arribar als embassaments i també reserves en forma de neu a les muntanyes del Ripollès i de l'Alt Berguedà. A més, rius no regulats com la Tordera han tornat a portar aigua després de mesos amb una situació crítica.
 

Sau duplica l'aigua envasada

Com més sequera s'acumula, menys aigua arriba als embassaments en cas de pluja. Tant la vegetació com el sòl fan d'esponja i redueixen la quantitat que s'escola per rius i torrents. Tanmateix, l'existència d'altres episodis les darreres setmanes i també les quantitats totals registrades, sí que han permès que tots els pantans s'hagin beneficiat en menor o major mesura.

Destaca el cas de Sau, que les darreres setmanes agonitzava amb un volum envasat que es va acostar al llindar de l'1%. Una situació provocada per la manca de pluges, però també pel transvasament d'aigua cap a Susqueda i que havia provocat, fins i tot, que hagués començat a emergir el vell pont medieval.

La reducció del cabal de sortida -de 4 a 2 m3/s-, ja va provocar inicialment una estabilització. Les precipitacions del cap de setmana han permès guanyar reserves i que aquest dilluns ja superi el 2,6% de la capacitat. S'ha passat d'uns 2 a 4,4 hm3 envasats, un volum que equival aproximadament al consum d'uns 10 dies de la ciutat de Barcelona. El pont, per cert, ha tornat a quedar submergit.
 

Els embassaments superen el 15%

Abans de l'episodi de pluja i neu, els embassaments van arribar al 14,34%, un nou mínim històric. Aquest dilluns s'han recuperat lleugerament i se situen al 14,94% -segons dades actualitzades a les 10.00 del matí-, amb guanys de reserves a la pràctica totalitat dels pantans, tant al sistema Ter-Llobregat -va baixar fins als 91 hm3 i avui frega els 94- com també a Darnius-Boadella com especialment al de Foix, que ha guanyat tres punts en pocs dies.

Cal tenir en compte que els embassaments portaven vuit mesos continuats perdent reserves. Concretament, el 8 de juliol passat es va arribar al 30,21%. Va ser el registre més alt després de quasi dos mesos de precipitacions que, amb major o menor mesura, van afectar la pràctica totalitat del país. Un període que va servir per guanyar uns cinc punts, ja que al maig s'havia arribat al 25,11%.
 

Evolució del % embassaments de les conques internes


Al Ter, tot apunta que Sau continuarà clarament a l'alça perquè encara queda neu al Ripollès a partir de 1.200 metres i acumulacions generalitzades d'uns 40 centímetres per sobre dels 2.000. Un increment que serà net, ja que Susqueda s'ha mantingut força estable gràcies a les aportacions de la zona del Montseny. De fet, Viladrau -que drena cap al Ter a través de la riera Major- va ser una de les localitats amb més pluja amb un total de 97,8 litres.

Els dies vinents estaran marcats per una recuperació de l'estabilització, amb un anticicló que deixarà enrere les pluges i comportarà una recuperació progressiva de les temperatures. Només nous temporals de pluja i neu poden permetre consolidar aquest canvi de tendència. Això sí, superar la sequera queda molt lluny: el dèficit hídric acumulat requereix una desena d'episodis de la magnitud del viscut aquest cap de setmana.