La pluja i la neu humiteja els boscos i frena la caiguda als embassaments

Els pantans de la Muga i del Ter, els més afavorits per les darreres precipitacions

L'embassament de Sau frega l'1% de capacitat
L'embassament de Sau frega l'1% de capacitat | Emili Vilamala
04 de març del 2024
Actualitzat a les 12:02h
Les darreres setmanes estan marcades per una certa inestabilitat meteorològica. No es tracta de grans temporals -els fronts atlàntics no ens afavoreixen gens-, però sí d'una successió d'episodis que de manera irregular han regat la pràctica totalitat de país en plena sequera.

Es tracta d'una excel·lent notícia pels boscos, que aquest febrer presentaven un nivell de sequedat mai vista abans, segons advertia el Departament d'Acció Climàtica. Per altra banda, ha aconseguit frenar la caiguda de les reserves dels embassaments. Els volums envasats s'han estabilitzat als pantans del Ter i la Muga, mentre que se n'ha reduït la pèrdua al Llobregat i Cardener.
 

Lleuger repunt de Sau després de fregar l'1%

L'embassament de Sau va arribar el divendres passat a l'1,05%. Tanmateix, no va caure de la barrera de l'1%, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va alentir encara més el buidatge cap a Susqueda reduint a 2 m3/s el cabal de sortida (inicialment era 6 i fa unes setmanes ja es va baixar a 4).

Aquest fet va permetre estabilitzar-ne el volum envasat i l'episodi de pluja i neu ha permès que, després de mesos de caiguda sostinguda, hagi augmentat una mica fins a l'1,17%. De fet, aquest diumenge el cabal del Ter a Roda va arribar a 12 m3/s, però avui ja tornava a ser de 2,2. Tot i això, l'aspecte del pantà és desolador amb el poble de Sant Romà de Sau emergit, la pràctica totalitat de l'edifici de l'antic molí així com la part superior del vell pont medieval.

Ja abans de l'episodi de pluja i neu del cap de setmana -amb registres de fins a 20 litres a punts de les conques internes-, les precipitacions s'havien concentrat a l'Empordà. Aquest fet va permetre que l'embassament de Darnius-Boadella aconseguís frenar la caiguda i, fins i tot, pugés lleugerament. Cal recordar que aquesta zona fa mesos que està en emergència i la Muga està seca en diversos trams del curs baix.
   

Poc més de 91 hm3 al sistema Ter-Llobregat

Tot plegat ha provocat que en els darrers dies la reducció de l'aigua envasada a les conques internes s'hagi frenat. En aquest sentit, la setmana comença amb el conjunt dels embassaments al 14,53%. Es tracta d'un mínim històric que provoca que els Bombers només puguin utilitzar Sant Ponç per carregar aigua amb hidroavions.
 

Reserves del sistema Ter-Llobregat


També s'ha reduït la pèrdua de reserves al sistema Ter-Llobregat. Just després de la declaració d'emergència, el consum era de quasi 2 hm3 per setmana, mentre que en els darrers dies pràcticament ha baixat a la meitat. Actualment, els cinc pantans que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona, l'àrea de Girona i part de la Catalunya central tenen 91,38 hm3.