Les reserves dels embassaments ja superen el rècord del 2023

Les pluges del dijous de Corpus disparen els pantans del sistema Ter-Llobregat fins a 192 hm3, un centenar més que fa tres mesos

L'embassament de Sau -en una imatge de fa uns dies- ja s'acosta al 28%
L'embassament de Sau -en una imatge de fa uns dies- ja s'acosta al 28% | Emili Vilamala
31 de maig del 2024
Actualitzat el 03 de juny a les 11:17h

Catalunya es jugava la crisi de la sequera a tenir una primavera plujosa i l'aposta ha sortit cara. Tres mesos amb pluja (i neu) que van culminar aquest dijous de Corpus amb unes tempestes concentrades als cursos mitjans del Ter i el Llobregat. Zones com el Berguedà, el Lluçanès, el sud del Ripollès i el Cabrerès van rebre entre 30 i 40 litres -amb puntes de fins a 60-. Tot plegat va disparar els cabals dels rius i també les reserves dels embassaments. Aquest divendres el sistema Ter-Llobregat ja s'enfila fins als 192 hm3, superant el millor registre del 2023.

102 hm3 més que fa tres mesos

El pitjor moment de la crisi hídrica es va viure a inicis de març. Coincidint amb un episodi de pluja i neu que va suposar un punt d'inflexió, els embassaments del sistema Ter-Llobregat van arribar a 90 hm3. Uns valors mai vistos abans i que situaven la declaració d'emergència 2 en qüestió de setmanes.

Tanmateix, des d'aleshores les reserves han anat a l'alça. Especialment a partir del 29 d'abril, quan el dia més plujós dels dos darrers anys i mig, van fer augmentar de cop els pantans del Ter, el Llobregat i el Cardener. El maig ha fet bona la dita de cada dia un raig i els embassaments no han parat de créixer. Però el millor encara havia d'arribar: la tongada de tempestes d'aquest dijous 30 de maig van fer augmentar sobtadament els cabals -el Ter va arribar a 50 m3/s a Roda- i es va notar de manera ràpida als embassaments.

Aquest divendres al matí se situen en 192 hm3, 102 més que en el pitjor moment de la sequera. Es tracta d'un 31,3% de la capacitat total dels embassaments del Ter, el Llobregat i el Cardener. A més, suposa superar el rècord assolit el 2023. Concretament, va ser el 8 de juliol de l'any passat quan es va arribar a 191,63 després de les pluges de maig i juny.

Evolució de les reserves del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Ara, aquesta xifra quedarà àmpliament superada, ja que els cabals actuals dels rius garanteixen un augment de reserves durant força dies. A més, les previsions estacionals indiquen que el juny pot ser més humit que la mitjana, fet que si es compleix, permetria afrontar l'estiu amb certa tranquil·litat.

Sau i Susqueda, cap al 30%

Sau és el gran termòmetre de la sequera a casa nostra. Aquest divendres ja s'acosta al 28%, poques setmanes després d'haver estat a un 2%. A diferència de la majoria d'ocasions, aquest espectacular augment no ha anat en detriment de Susqueda.

Evolució % de l'embassament de Sau (2020-2024)

El pantà situat aigües avall no només no ha perdut reserves sinó que està a punt d'arribar al 29% gràcies a les pluges i a la derivació de fins a 10 m3/s des de Sau. De fet, tot apunta que en els pròxims dies el conjunt del sistema Sau-Susqueda se situarà al 30%. També continua guanyant reserves la Baells (45%) mentre que els pantans del Cardener se situen al voltant del 30%.

El conjunt de les conques internes, per la seva banda, també assolirà avui la barrera psicològica del 30% i s'acosten al millor registre de l'any passat. En queda força per sota l'embassament de Darnius Boadella -els 12 municipis que en depenen continuen en emergència 2-, malgrat que en les darreres setmanes s'han duplicat les reserves de l'11 al 22%. Finalment, la situació es manté crítica al Camp de Tarragona amb els petits pantans de Siurana i Riudecanyes al voltant del 2,5% de reserves.

Tot plegat ha permès, com va avançar Nació, que els Bombers de la Generalitat ja puguin fer servir tots els embassaments de les conques internes de Catalunya excepte la Llosa del Cavall.