La Diputació de Barcelona destinarà 100 milions per millorar les xarxes d'aigua de 310 municipis

La inversió permetrà estalviar 12,5 hm3 d'aigua potable cada any; Sant Pere de Ribes, amb més de 907.000 euros, i Vallirana, amb 880.000, els ajuntaments que més diners rebran

La inversió preveu generar un estalvi d'aigua potable de 12,5 hm³ anuals
La inversió preveu generar un estalvi d'aigua potable de 12,5 hm³ anuals | ACN
Redacció
27 de juny del 2024
Actualitzat el 28 de juny a les 8:30h

La Diputació de Barcelona destinarà 100 milions d'euros a la millora de la xarxa d'abastament d'aigua dels 310 municipis de la demarcació de Barcelona, a excepció de la capital catalana. El ple d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat la inversió, que preveu cobrir actuacions com la renovació de canonades, la instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa o d'altres elements que permetin l'aprofitament d'aigües freàtiques. Els ajuts podran finançar actuacions dutes a terme entre l'any 2023 i el 2027. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha afirmat que la inversió preveu generar un estalvi d'aigua potable de 12,5 hm³ anuals, l'equivalent a 5.000 piscines olímpiques.

La Diputació de Barcelona ha aprovat la inversió amb l'objectiu de "garantir" el dret a l'accés d'aigua potable a tota la població de la província. Segons calcula l'administració, la magnitud d'estalvi que es preveu es deu al fet que, per norma general, la majoria dels municipis tenen les xarxes d'abastament d'aigua envellides per manca de manteniment i reposició d'aquestes. A conseqüència, el rendiment d'aquestes, de mitjana, és molt inferior al mínim desitjable d'un 80%, especialment en els municipis de menys de 20.000 habitants.

Els 100 milions d'euros s'han distribuït a cada municipi després "d'una feina prèvia d'anàlisi" de la situació de cada un d'aquests. Tanmateix, els governs municipals podran distribuir l'import adjudicat en el nombre d'actuacions que considerin necessàries. Segons Moret, els projectes per cada municipi estan definits i la seva presentació i execució es durà a terme durant el mandat, que acaba el 2027. En el cas dels municipis de menys de 1.000 habitants, l'administració s'ha compromès a assumir tota la gestió i tramitació administrativa dels projectes, més enllà de finançar-los.

Quin import repercuteix a cada municipi?

La Diputació ha aprovat adjudicar un mínim de 100.000 euros a cada ajuntament, partida que suma 31 milions d'euros. Els 69 milions restants es distribuiran entre els municipis "en funció d'un conjunt de variables i sota criteris objectius de transparència i equitat".

La Diputació de Barcelona ja ha fet públic l'import adjudicat a cada municipi. Per comarques, el Baix Llobregat és la que rebrà més subvencions, per un import total de 13,7 milions d'euros. La segueixen el Vallès Oriental (13,4), el Maresme (11), el Vallès Occidental (10,3), el Bages (10,2), l'Anoia (9,1), Osona (8,5), l'Alt Penedès (7,8), el Berguedà (5,9), el Garraf (3,7), el Moianès (2,6), el Barcelonès (2), el Lluçanès (1,4), i la Selva (288.000 euros). Sant Pere de Ribes, amb més de 907.000 euros, i Vallirana, amb 880.000, són els municipis que més diners rebran. Altres com Manresa, Súria o Vilanova del Camí rebran subvencions per més de 500.000 euros.

El diputat Marc Serra, responsable de l'àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, ha subratllat que el programa aprovat per l'administració és la resposta a una sequera "que és un problema estructural i no conjuntural" i ha destacat que entre les actuacions previstes n'hi ha d'urgents, però també d'altres a mitjà i llarg termini. "El problema s'ha de resoldre també quan els embassaments estan plens", ha dit.

Al seu torn, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha deixat clar que es tracta d'una inversió destinada a finançar actuacions "de competència municipal". "No volem ni podem assumir en solitari la responsabilitat, els 100 milions d'euros venen a sumar, a complementar la tasca de la resta d'institucions", ha sentenciat.

Arxivat a