La sequera es notarà (més) al rebut de l'aigua

El cànon de l'aigua pujarà un 30% i suposarà entre 2 i 4 euros cada rebut

El preu de l'aigua continuarà pujant per la sequera
El preu de l'aigua continuarà pujant per la sequera | Hugo Fernández
Nació
28 de febrer del 2024
Actualitzat a les 20:11h
La factura de la sequera augmenta cada setmana que s'agreuja la crisi hídrica. Les obres d'emergència i l'ús a tota potència de les dessalinitzadores i les estacions de regeneració, tenen un cost que tard o d'hora han de repercutir als usuaris.

Després que enguany ja augmentés el preu del metre cúbic que subministra Aigües Ter Llobregat -fet que a l'àrea metropolitana de Barcelona s'ha traduït amb increments de fins a 5 euros per factura-, ara és el torn del cànon de l'aigua, un tribut que grava el consum i la contaminació i serveix per finançar les actuacions de l'Agència Catalana de l'Aigua. L'augment serà d'un 30% i suposarà que els rebuts bimensuals pugin entre 2 i 4 euros a partir del 2025.
 

Una mesura inclosa en els pressupostos

El cànon de l'aigua està vinculat als pressupostos. Concretament, a la llei d'acompanyament. Des del 2017 que es mantenia invariable i ara es pretén compensar l'augment de costos així com la situació vinculada a la sequera.

L'increment d'un 30% del cànon de l'aigua tindrà dues possibles repercussions en els usuaris domèstics. En els habitatges amb menys consum -un 80% del total- augmentarà dos euros al rebut -un per mes-, mentre que en els de consum elevat (o habitatges buits) serà de quatre euros -dos per mes-.

Malgrat que l'augment va vinculat als pressupostos del 2024 -presentats aquest dijous-, no entrarà en vigor fins a l'any vinent.
 

La tarifa social àmplia supòsits

En contraposició a l'increment, s'amplien els supòsits per acollir-se a la tarifa social del cànon. S'hi incorporen quatre nous col·lectius que se'n podran beneficiar: els perceptors de l'IMV, els ciutadans amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), els refugiats i les entitats socials i usuaris d'habitatges vinculats a la inserció social de titularitat municipal. Les bonifiacions mínimes són del 50% i poden arribar al 100% si el consum és reduit.

Arxivat a