Societat

La tarifa de l'aigua augmentarà un 33% per la sequera i el cost de dessalinitzar

La pujada es començaria a aplicar el gener del 2024 i tindria un impacte d'un euro per persona i mes

ARA A PORTADA

Publicat el 10 d’octubre de 2023 a les 17:59
El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimarts a la tarda la proposta de l'ens Aigua Ter-Llobregat (ATL) d'apujar un 33,7% a la seva tarifa mitjana, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic.

La pujada es començaria a aplicar el gener del 2024 i tindria un impacte d'un euro per persona i mes, malgrat que l'import definitiu pot variar en funció de cada municipi. Entre els motius de la pujada, que acaba amb una congelació de preus vigent des del 2017, hi ha la sequera, el preu de la llum i el sobrecost provocat del funcionament al 100% de les plantes dessalinitzadores.
 

L'impacte de dependre de les dessalinitzadores

L'ATL, que gestiona la xarxa d'abastament d'aigua que dona servei a més del 90% de la població de Catalunya, recorda que ha mantingut la seva tarifa congelada des de fa sis anys. De fet, indica que el 2022 el Govern va renovar la decisió de mantenir aquesta mesura un any més pel context econòmic de pujada general de preus. Així mateix, recorda que des del 2019, quan l'executiu va tornar a assumir la gestió pública de l'empresa, la tarifa de l'aigua no s'ha equilibrat als costos que genera.

[noticia]263586[/noticia]
A aquesta situació s'hi suma una altra, la de reduir la captació d'aigua del Ter a partir del 2024, fet que segons preveu ATL implicarà un major ús de les plantes dessalinitzadores -en un moment on els embassaments ja han baixat del 21%-, que tenen una despesa energètica més gran que les plantes potabilitzadores tradicionals.

[impacte]
A més, s'argumenta que més enllà d'incrementar-se l'ús de l'energia, pujarà també el seu cost, ja que el nou contracte de subministrament d'energia elèctrica per al període 2023-2025 ha patit un augment del 50% en el preu del kWh.