​Neix la primera comunitat energètica local impulsada pel Govern

Una coberta solar a l'institut escola del Perelló generarà l'energia per a una desena d'equipaments municipals

  • El conseller Juli Fernàndez, en la jornada sobre transició energètica al Perelló -
Publicat el 30 de març de 2023 a les 16:50
Actualitzat el 30 de març de 2023 a les 16:52
Arreu del país s'estan constituint comunitat energètiques locals. En algunes ocasions les impulsen els ajuntaments, en altres només associacions i veïns. En comarques com Osona, fins i tot, ja s'ha format la cooperativa de segon grau que les aplega. Ara, el Departament de Territori també se suma a aquest moviment i impulsa al Perelló la seva primera comunitat energètica. Una prova pilot que es podria reproduir en altres poblacions del país.
 

Una inversió de 145.000 euros

El projecte pilot de comunitat energètica del Perelló suposarà una inversió conjunta de 145.600 euros entre l'empresa pública Infraestructures.cat i aquest ajuntament del Baix Ebre. Consistirà en una teulada solar d'una potència de 125 kW i una capacitat per produir 158.700 kWh anuals.

Estarà instal·lada a la coberta de l'Institut Escola El Perelló i, des d'aquest punt, es distribuirà energia entre una desena d'equipaments del municipi, en funció dels coeficients de repartiment acordats. Concretament, donarà servei a l'escola de música, l'hotel d'entitats, la casa de cultura, el mateix edifici consistorial, el camp de futbol i altres equipaments educatius.

La comunitat energètica està formada per Infraestructures.cat, l'Ajuntament del Perelló i el Consell Comarcal del Baix Ebre, però s'hi podrien adherir altres municipis. De moment, segons fonts de la conselleria, no està previst obrir-la als veïns de la població. També expliquen a Nació que la intenció és reproduir aquesta prova pilot en altres municipis del país, tot i que ara mateix no tenen definit ni calendari ni el nombre d'actuacions previstes.
 

"Resistència a les crisis"

La constitució de la comunitat energètica del Perelló, amb les obres ja molt avançades, ha comptat amb la presència del conseller Juli Fernàndez que ha clausurat una jornada de debat dedicada a l'impuls d'iniciatives públiques com aquesta per assolir la sobirania energètica.

El titular de Territori ha assegurat que projectes com el del Perelló "ens fan una mica més resistents davant les situacions de crisi" perquè generen "autosuficiència i capacitat de producció i distribució d'energia". En aquest sentit, ha recordat que l'objectiu és "la transició verda, en favor d'un model de creixement respectuós amb el medi ambient i climàticament neutre".

[impacte]