Fa setmanes i mesos que se succeïxen les declaracions i els titulars periodístics alertant del caos que es produirà si es compleix el calendari de tancament de les nuclears -pactat, cal recordar-ho sempre, amb les grans elèctriques-. El PP i Vox, Foment del Treball o la UGT, entre altres, s'han sumat al lobby nuclear per reclamar allargar-ne encara més la vida. Recentment, era notícia un estudi de Price Waterhouse Coopers de la mà del Fòrum Nuclear que assegurava que suposaria un sobrecost de 5.400 milions i la pèrdua de 10.500 llocs de treball.
És evident que qualsevol transició -tampoc la del carbó- ni és fàcil ni és gratuïta. Ara bé, potser la realitat queda lluny d'aquests escenaris apocalíptics i ens desconcentren del focus principal: com planificar, tramitar i instal·lar les plantes de producció renovables i emmagatzematge per tal d'avançar cap a un model lliure d'emissions, de residus radioactius i el màxim descentralitzat.
Al conjunt de l'Estat hi ha set reactors nuclears, tres dels quals a Catalunya i un quart al País Valencià. L'apagada, tanmateix, començarà el 2027 a Extremadura amb la desconnexió d'un dels dos grups d'Almaraz. Ara bé, aquesta Setmana Santa, sense que pràcticament ens n'hàgim adonat, hi ha hagut una apagada nuclear sense precedents. Només en funcionen a ple rendiment dos -Ascó 2 i Vandellòs 2- mentre que els dos grups d'Almaraz, Ascó 1 i Cofrents s'han desconnectat o produeixen molt poca energia. La central de Trillo, a més, està realitzant una aturada programada.

Com s'explica aquesta situació? A la reducció de la demanda elèctrica pròpia d'uns dies festius, s'hi suma una producció sense precedents de les renovables. Aquest dijous, per exemple, només amb l'eòlica i solar van aconseguir superar el 100% de la demanda. Si es compta la hidràulica, en un bon moment gràcies a les pluges, es va arribar al 114%. D'aquesta manera, part de la producció es va haver d'exportar o emmagatzemar a través de la hidràulica reversible.
El Fòrum Nuclear, en comptes d'assumir la realitat del nou model energètic, ha carregat contra el model impositiu que assegura que fa impossible la seva activitat. Tanmateix, acostumen a confondre impostos amb taxes. Això és perquè un dels elements que fan cada dia més inviable la producció elèctrica amb nuclears és el sobrecost que han de pagar per la gestió -quasi eterna- dels residus. Només faltaria que aquest cost s'hagués d'assumir amb els impostos de tothom.
Si puntualment les renovables han pogut assumir tota la demanda elèctrica, el que cal és continuar treballant per tal que ho facin de manera permanent. En el cas de Catalunya, òbviament, això suposa accelerar els terminis de tramitació -segons Renovem-nos se situen en 36 mesos de mitjana- per acostar-nos als objectius marcats per la mateixa Generalitat. Però, sobretot, de situar l'emmagatzematge -sigui en bateries o en centrals hidràuliques reversibles- com una de les prioritats per fer possible el tancament definitiu de les nuclears.
La plaga de senglars es frena a les portes de Barcelona
Fa anys que l'expansió descontrolada de senglars provoca danys als cultius i a la biodiversitat, accidents de trànsit i suposa una amenaça per a la salut pública. Tanmateix, arriben notícies esperançadores des de Collserola.
- La sequera i les mesures de control han permès reduir quasi a la meitat la població de senglars.
- Les incidències també han caigut un 70% en dos anys.
- Administracions, caçadors, veïns i ambientalistes han acordat fins a 98 mesures per mantenir les poblacions a ratlla.
També és notícia aquesta setmana
- Terra | El canvi climàtic s'acarnissa a Europa amb rècords de calor i inundacions
- Acció | L'impost al CO2 servirà per oferir finançament públic bonificat a projectes climàtics
- Inundabilitat | El nou decret de càmpings reduirà al màxim la possibilitat de tancaments
La volta al món en quatre notícies
- Ecosistemes sencers “delmats” i espècies en perill d'extinció per l'enorme augment -fins al 1.200%- dels incendis forestals al Regne Unit (llegit a The Guardian).
- Ambientalistes d'Israel i Palestina lluiten per salvar els recursos hídrics transfronterers mentre continua la guerra de Gaza (llegit a Grist).
- La Comissió Europea, disposada a afeblir l'objectiu de reduir el 90% de les emissions l'any 2040, que només compta amb el suport de deu estats (llegit a Le Monde).
- Grups ecologistes demanden l'administració Trump per eliminar les webs dedicades al clima i al monitoratge de les amenaces ambientals (llegit a Bloomberg).