Europa és el continent del món que més ràpid s'escalfa. Ho assegura el Servei de Canvi Climàtic i l'Organització Meteorològica Mundial que constaten que, com va passar al conjunt del planeta, el 2024 es va batre el rècord històric de temperatura -malgrat que amb molts contrastos entre l'est i l'oest- i greus inundacions que van afectar més de 400.000 persones.
Les pitjors inundacions des del 2013
El 2024 serà recordat per la destructiva dana de País Valencià. Els més de 230 morts -si s'hi sumen les víctimes en altres territoris- constitueixen el pitjor balanç al nostre país des d'almenys les rierades del Vallès del 1962. A més, es van batre rècords estatals de precipitació en una, sis i 12 hores, mentre que els 771,8 litres a Torís es van situar en segona posició en un total de 24 hores -per sota dels 817 a Oliva el novembre de 1987-.
Ara bé, l'impacte de les inundacions va anar molt més enllà. No en va, segons les dades de l'Informe anual sobre el clima a Europa, van ser les més generalitzades des del 2013. En conjunt, van afectar 413.000 persones, van provocar 335 morts i en quasi un terç de la xarxa fluvial les avingudes van superar el llindar “alt”. En aquest sentit, van destacar els efectes de la borrasca Boris en països com Àustria, Polònia, la República Txeca, Hongria, Eslovàquia i Romania, entre altres.
Ara bé, malgrat que l'escalfament global està directament relacionat amb una major intensificació i recurrència d'esdeveniments extrems com les inundacions, també cal tenir en compte altres qüestions com l'ordenació de territori o la gestió de l'emergència, objecte ara mateix d'un procés judicial en el cas del País Valencià.
L'any més càlid a Europa
L'any 2024 va ser el primer que el planeta va superar el llindar dels 1,5 ºC. De fet, es va esmicolar el rècord de l'any anterior amb un escalfament de fins a 1,60 ºC, segons les dades de Copèrnicus. També a Europa va ser el més càlid, malgrat que amb moltes diferències entre l'est i oest del continent.
En aquest sentit, Catalunya, bona part de la península Ibèrica i de l'oest del continent van tenir condicions més humides, amb major nuvolositat i menys càlides -el 2022 i 2023 van ser pitjors- que la meitat oriental. De fet, el sud-est del continent va experimentar l'onada de calor més prolongada que s'ha registrat amb un total de 13 dies consecutius i també el rècord de nits tropicals.
“L'informe revela que un terç de la xarxa fluvial va superar el llindar d'inundació alta i l'estrès tèrmic continua augmentant a Europa, fet que posa en relleu la importància d'augmentar la resiliència”, assegura Florence Rabier, director general del Centre Europeu de Prediccions a Mitjà Termini. “Europa està patint l'impacte del canvi climàtic. Cada fracció de grau d'escalfament del planeta importa perquè accentua els riscos”, adverteix Celeste Saulo, secretària general de l'OMM.