Europa viu el març més càlid i el gel àrtic bat un nou mínim històric

El planeta encadena 20 dels darrers 21 mesos per sobre del temut escalfament d'1,5 ºC

  • El gel àrtic ha marcat un mínim històric en el març més càlid a Europa -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 09:21

El planeta s'ha acostumat a viure per sobre d'un escalfament d'1,5 ºC. No en va, ja s'encadenen 20 dels darrers 21 mesos per sobre aquest temut llindar marcat a l'Acord de París. El març de 2025 no en va ser una excepció i va registrar la segona temperatura global més alta d'ençà que hi ha dades. A Europa, a més, es va batre el rècord mentre que el gel marí àrtic tenia la superfície més petita en un hivern.

1,60 ºC per sobre l'era preindustrial

El març del 2025 va tenir una temperatura mitjana de 14,06 ºC, segons les dades del projecte europeu Copèrnicus. Es tracta del segon valor més elevat, només superat pel rècord del 2024 i fins a 1,60 ºC per sobre de l'era preindustrial. De fet, que es tracta de temperatures absolutament anòmales ho mostra que se situa 0,65 ºC per sobre de la mitjana de 1991-2020, un període que ja té en compte l'efecte del canvi climàtic.

Malgrat que els darrers dies de març la temperatura es va situar per sota del llindar d'1,5 ºC, la mitjana del març hi va quedar clarament per sobre. En aquest sentit, ja són 20 dels darrers 21 mesos per sobre d'aquest valor i la mitjana des de l'abril de 2024 s'enfila fins a 1,59 ºC respecte a l'era preindustrial (1850-1900).

El març més càlid a Europa

Si al conjunt del planeta va ser el segon març més càlid, a Europa va ser el primer. Segons el Servei de Canvi Climàtic de Copèrnicus la temperatura mitjana al vell continent es va situar en 6,03 ºC, fins a 2,41 graus per sobre de la mitjana 1991-2020. Els valors van ser especialment alts a l'est d'Europa i al sud-oest de Rússia mentre que, curiosament, la península Ibèrica va quedar per sota dels valors habituals.

En aquest sentit, Samanta Burgess, responsable estratègica del clima del Centre Europeu de Prediccions a Mitjà Termini (ECMWF) no només destaca els valors anòmals de temperatura d'aquest març sinó la distribució de les precipitacions. “Ha estat un mes d'extrems molt contrastats, amb moltes zones que van experimentar el març més sec mai registrat i d'altres el març més plujós dels últims anys”. Catalunya, de fet, va encadenar tres setmanes extremadament humides que han permès deixar enrere la sequera.

Gel àrtic: quatre mesos consecutius amb mínims històrics

El gel marí de l'Àrtic va assolir l'extensió mensual més baixa un mes de març en un registre de dades de 47 anys i es va situar un 6% per sota la mitjana. De fet, segons destaca Copèrnicus, és el quart mes consecutiu que succeïx. Tenint en compte que és l'època de l'any que arriba al seu màxim, es tracta de l'hivern que la superfície glaçada ha estat menor.

El gel marí antàrtic, per la seva banda, va registrar la seva quarta extensió mensual més baixa al març, un 24% per sota de la mitjana.