El nou decret de càmpings reduirà al màxim la possibilitat de tancaments

El Govern i ERC tenen avançat un nou redactat mentre el sector recorda que està preparat per "gestionar el risc"

  • El nou decret de càmpings reduirà al màxim la possibilitat de tancaments -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 07:47

El Govern aquesta setmana va evitar que el Parlament li rebutgés per primera vegada un decret llei. Va ser el que regularà el risc d'inundabilitat dels càmpings i que, hores abans del ple, va deixar caure amb el compromís de fer-ne un de nou. El nou text, segons ha pogut saber Nació, està forçat avançat, ja que fonts d'ERC indiquen que l'executiu de Salvador Illa ha assumit modificar alguns dels elements més polèmics, com el que permetia el tancament total o parcial d'instal·lacions com a mesura provisional. El sector, per la seva banda, no vol ni a sentir a parlar d'aquesta possibilitat i assegura que "estan preparats per gestionar el risc".

Segona vegada que es reinicia el procés

Caldrà prendre mesures complicades”. Amb aquestes paraules, la consellera Sílvia Paneque es referia el 12 de novembre passat a la situació dels càmpings en zones inundables arran de la dana al País Valencià. Se'n van identificar un total de setze en zones crítiques i es va anunciar que el gener de 2025 es proposaria una solució per a cadascun d'ells.

Tanmateix, el Govern va rectificar i el 18 de març va aprovar un decret llei en el qual apostava per reiniciar el procés i analitzar la totalitat d'instal·lacions. Malgrat que des de l'executiu es va explicar que era una fórmula més garantista, tampoc no va caure bé al sector ni en comarques com el Pallars Sobirà. Carles Isus, president del Consell Comarcal, va arribar a assegurar que amb el text a la mà haurien de cessar l'activitat 14 de les 21 instal·lacions.

Des del Parlament, qui va liderar l'oposició al text va ser ERC, que el cap de setmana passat ja va anunciar que havia aconseguit el compromís del Govern de retirar-lo i no portar-lo a votació. En seu parlamentària, la diputada republicana Laia Cañigueral, a banda reclamar consens amb el sector i els municipis, va recordar al PSC que estaven en minoria i que “qualsevol text ha d'estar debatut prèviament”. “S'ha de venir consensuat de casa”, va assegurar Josep Rius, diputat de Junts.

El nou decret està avançat

De fet, paral·lelament a la renúncia del primer decret, el Govern i els republicans negociaven un nou text que fonts d'ERC consideren ja molt avançat. Segons la diputada Laia Cañigueral, s'eliminarà l'article 6 de mesures provisionals que obria la porta al tancament d'instal·lacions sense finalitzar tot el procés previst. També l'onze, que considera no indemnitzables els acords de les futures comissions encara que “puguin comportar l'extinció d'una llicència prèvia”.

En general, els republicans reclamen que es prioritzi per sobre de tot les mesures preventives i que s'aprofiti les potencialitats de la tecnologia. També asseguren haver arrencat el compromís del Govern -malgrat que no apareixerà en el redactat del nou decret- d'una inversió de 6 milions d'euros -a repartir entre el 2026 i 2027- per inversions en plans d'autoprotecció, que precisament evitin la possibilitat de tancaments. Altres canvis negociats per ERC són la incorporació d'un representant dels càmpings en una de les comissions encarregades d'avaluar el risc d'inundabilitat així com allargar els períodes previstos en alguns dels tràmits.

Fonts del Departament d'Interior eviten concretar l'estat de les negociacions i es limiten a assegurar que “s'hi està treballant tècnicament”. En aquest sentit, tampoc posen un termini per tornar-lo a aprovar, però ben segur no serà fins d'aquí a unes setmanes, ja que la mateixa consellera Núria Parlon s'ha compromès a debatre i estudiar el nou text en diverses reunions amb el sector.

Els càmpings ni es plantegen l'escenari de tancaments

Des de la Federació Catalana de Càmpings no volen ni a sentir a parlar de tancaments. El seu president Miquel Gotanegra, en declaracions a Nació, considera que el problema de base és que el decret “ni estava ben plantejat ni comptava amb consens”. En aquest sentit, assegura que si ara es refà i té en compte totes les possibilitats, “ja es mirarà si hi ha alguna instal·lació que no es pugui adaptar de cap manera a la nova normativa”.

Gotanegra assegura que els estudis d'inundabilitat no estan ben fets i que també hi ha molt de camí amb l'aplicació d'eines com la intel·ligència artificial. A més, assegura que el sector “està totalment preparat per gestionar el risc”. “Hi ha moltes infraestructures en zones inundables i ningú es planteja tancar-les. El que cal és tenir un pla d'evacuació i aplicar-lo quan sigui necessari”, assenyala.

En aquesta línia, ERC també reivindica l'anunci recent del Govern d'instal·lar dos radars meteorològics al Pirineu per millorar la previsió d'inundacions.