A Catalunya hi ha un total de 396 càmpings, dels quals 16 estan en zones amb un risc molt alt d'inundació. En aquest sentit, la consellera Sílvia Paneque assegura que “s'hi actuarà de manera quirúrgica”, però admet que caldrà “prendre decisions complicades”. “S'actuarà amb col·laboració, però amb determinació”, ha afirmat després de la roda de premsa del consell executiu.
Analitzar càmping per càmping
El Govern manté que el desembre d'enguany haurà pogut revisar els mapes de zones inundables a partir de les dades actualitzades per recollir l'impacte del canvi climàtic. Una de les prioritats -verbalitzada ahir pel president Salvador Illa- són els càmpings, ja que en diversos casos no només estan en zones inundables, sinó en aquelles de major risc, també denominades de flux preferent.
En aquest sentit, almenys 16 casos tenen més del 50% de la seva superfície en aquestes zones amb un període de retorn d'inundabilitat de 100 anys. Es tracta d'instal·lacions a l'Alt Pirineu, però també en el litoral, com és el cas de la Tordera.
Paneque no ha volgut afirmar si apostaran per l'expropiació -com va arribar a plantejar l'ACA per la restauració de la desembocadura de la Tordera-. “No vull anticipar solucions o actuacions fins que tinguem l'anàlisi feta”, ha afirmat a preguntes de Nació. En aquest sentit, ha deixat clar que s'analitzarà aquests 16 càmpings “un a un”, també avaluant possibles trasllats. “No tots tindran les mateixes fórmules”, ha anticipat.
“Col·laboració, però determinació”
Les declaracions del president de la Generalitat aquest dilluns van rebre la resposta de la Federació Catalana de Càmpings lamentant una “alarma innecessària”. Avui mateix, s'hi ha reunit el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, per transmetre el missatge que s'hi “treballarà amb col·laboració, però amb determinació”.
En aquest sentit, Paneque ha deixat clar que “caldrà prendre decisions complicades”, en aquells casos on no sigui possible protegir-los amb infraestructures o amb autoprotecció. “Per sobre de tot, hi ha la seguretat de les persones”, ha conclòs.
El sector dels càmpings demana “generar confiança i buscar solucions”
La Federació Catalana de Càmpings, per la seva banda, demana “generar confiança i buscar solucions” per als establiments risc d’inundació. El president de l’entitat, Miquel Gotanegra, s’ha reunit aquest dimarts amb el conseller d’Empresa i li ha reclamat actualitzar la radiografia del sector amb l’objectiu de “posar-la al dia”. “A les fitxes que té penjades la Generalitat hi ha càmpings que ara estan tancats, o altres que estan en situacions completament diferents de les que són ara perquè s’hi ha fet obres de millora”, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio.