Sis punts de la costa catalana reben una «bandera negra»

Ecologistes en Acció presenta l'anàlisi de 8.000 quilòmetres de les costes de l'Estat i denuncia "casos flagrants de contaminació i mala gestió ambiental"

Contaminació per microplàstics a la platja de la Pineda
Contaminació per microplàstics a la platja de la Pineda | Cedida per Good Karma
Redacció
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:53h

Ecologistes en Acció ha atorgat banderes negres a sis punts de la costa catalana per la contaminació o per la mala gestió dels plans urbanístics. L'ONG ha analitzat 8.000 quilòmetres de les costes de l'Estat i ha repartit diversos distintius. El document que Ecologistes en Acció ha presentat aquest dimecres, denuncia el que considera “casos flagrants de contaminació i mala gestió ambiental”.

Platja de la Pineda (Vila-seca)

Entre les banderes negres que han recaigut sobre Catalunya hi destaca la que fa referència a la contaminació que pateixen la platja de la Pineda de Vila-seca en particular, i la Costa Daurada en general. Segons els responsables de l’informe, aquestes zones són “proporcionalment” les que acumulen major quantitat de microplàstics i pèl·lets de tot el litoral català. “Són platges gairebé més plàstiques que sorrenques, afectades pel gran problema ambiental derivat dels abocaments de pèl·lets del complex petroquímic del Camp de Tarragona”, han explicat els responsables de l’informe.

Projecte d'un camí de ronda pel preventori de la Savinosa (Tarragona)

D’altra banda, el document també ha alertat de l’impacte del camí de ronda al seu pas per la finca del preventori de la Savinosa de Tarragona. L’ONG ha apuntat que la Diputació de Tarragona, en conveniència amb Costes de l’Estat, preveu construir un vial de cinc metres en aquest espai. “Afectarà greument els hàbitats d’interès natural existents”, ha considerat Ecologistes en Acció.

Costa del Maresme

A la demarcació de Barcelona, una de les banderes negres ha apuntat la costa del Maresme i la seva “artificialització”. L’ONG ha avisat que en els 46 metres lineals que van de Montgat a Malgrat de Mar s’hi concentren cinc ports esportius i divuit espigons artificials que provoquen problemes d’erosió i pèrdua de sorra. “Gairebé tota la costa del Barcelonès està sota l’asfalt i s'intenta conservar amb pedaços, en comptes d'aturar-hi la urbanització”, ha lamentat l’entitat.

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs

A més, a l’àrea metropolitana de Barcelona, Ecologistes en Acció ha denunciat el Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies, que preveu construir més de 2.000 habitatges en aquest espai de Sant Adrià del Besòs. “És un dels pocs racons del litoral de Barcelona que està sense urbanitzar”, ha recordat l’ONG que ha avisat que és una “pilota especulativa” que contradiu la situació d’emergència climàtica actual. Així, ha defensat la seva renaturalització i ha recordat que s’ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el pla.

Costa Brava

Pel que fa a Girona, l’atenció de l’ONG s’ha centrat en la turistificació que pateix la Costa Brava i que provoca un “abús de l’espai de bany i natural” per part d’estiuejants. Ecologistes en Acció ha alertat que l’elevada concentració d’embarcacions privades a les cales erosiona l’entorn natural i malmet la biodiversitat marina. A més, ha assegurat que aquests vaixells generen situacions de risc per la manca de control de les activitats que desenvolupen. Per això, l’ONG ha demanat a l’administració que faci complir la normativa vigent i ha plantejat, per exemple, una exigència major per poder conduir determinats tipus d’embarcacions. A més, ha reclamat el pla rector d’ús i gestió del Cap de Creus.

Platja de La Farella (Llançà)

A la demarcació de Girona, també s’ha concedit una bandera negra, en aquest cas per mala gestió, a la platja de La Farella. Ecologistes en Acció ha criticat que l’Ajuntament de Llançà hagi tramitat l’aprovació inicial d'un PMU per aixecar 62 habitatges a la “darrera pineda a tocar del mar” que hi ha a la població i que té un “valor paisatgístic i mediambiental incalculable”.