Viure sota terra, la solució d’una ciutat australiana contra la calor extrema

Coober Pedy va néixer ara fa un segle per acollir població minera que es dedicava a l'extracció d'una pedra preciosa, però ràpidament es van adonar que amb prop de 50 graus i sense a penes ombra no podien continuar

Coober Pedy, ciutat australiana
Coober Pedy, ciutat australiana | Viquipèdia
Redacció
24 de juny del 2024

Hi ha una ciutat a Austràlia que està amagada sota terra. Es diu Coober Pedy, que prové del terme local aborigen kupa-piti, que significa Forat de l'home blanc. El seu origen és miner i és que, en un inici, la majoria dels i les seves habitants es dedicaven a extreure una pedra preciosa, l'òpal, molt abundant a la regió.

Aviat, però, es van adonar que no es podia viure en condicions tan dures com les que passaven -arribaven a fregar els 50 graus i no tenien pràcticament ni arbres ni llocs amb ombra- i van decidir soterrar les cases per lluitar contra la calor extrema i, de retruc, les mosques que infestaven el territori.

Com funciona, però, a la pràctica viure en un poble enterrat? És ben fàcil: té un sistema intel·ligent de túnels de ventilació que permeten que l'aire circuli per tota la ciutat. En l'actualitat, a Coober Pedy hi podem trobar botigues, cases i fins i tot una església on els feligresos es reuneixen periòdicament per fer missa.

Amb aquestes característiques, no és gens estrany que hi hagi turistes que s'hi sentin atrets i viatgin fins a la zona per passejar-se pels seus carrers. És el cas de la usuària de TikTok Angelica Ladino, que va compartir un vídeo explicant la seva experiència i s'ha fet viral. Ara, ja té prop d'un milió de reproduccions i més de 35.000 m'agrada.

"En dono fe, allà sota s'està molt fresc", ha sentenciat la tiktoker, que també ha preguntat als seus seguidors i seguidores si ells i elles, com els i les habitants d'aquesta ciutat australiana, s'atrevirien a viure sota terra. "No podria, pateixo atacs de pànic i no puc estar en llocs tancats o petits", deia una dona. "La meva claustrofòbia no m'ho permet", reblava una altra. "No, claustrofòbia activada" o "Que bonic sembla, però crec que no podria viure aquí perquè em produiria terror" han estat alguns dels més destacats. Així i tot, encara hi ha algú que no s'ho pensaria dos cops a l'hora de fer les maletes: "M'encantaria conèixer aquest lloc! Austràlia m'encanta cada dia més", argumentava als comentaris.