L'ANC vol «passar el rasclet» fins a assolir la independència

Recollida massiva de suports a la campanya "Signa un vot" en 12 dels municipis del Ripollès | La iniciativa, un pla B per si no hi ha consulta, vol arribar als 2 milions d'adhesions

Publicat el 12 de gener de 2014 a les 17:25
La campanya "Signa un vot per la independència" a Ripoll Foto: Arnau Urgell

A l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) els reptes no li fan por. Després d'aconseguir mobilitzar 1,6 milions de persones a la Via Catalana ara creuen que poden superar els 2,5 milions d'adhesions a la campanya “Signa un vot per la independència”. La iniciativa, que pretén esdevenir un pla alternatiu si finalment no es pot celebrar la consulta, ha organitzat aquest cap de setmana la primera recollida massiva de "vots" amb més de 700 taules arreu del país i presència en 12 dels 19 municipis del Ripollès.

La campanya "Signa un vot" vol mostrar que hi ha un gran nombre de catalans –amb noms i cognoms- partidaris de celebrar la consulta i, si no es pot realitzar, de declarar la independència al Parlament. Es tracta d'una mesura de pressió tant als polítics catalans i espanyols com, sobretot, una demostració de força respecte la comunitat internacional. De moment però, no es faran públiques les dades de signatures aconseguides.

A banda de recollides massives com la d'aquest cap de setmana –que de ben segur es repetiran- les assemblees territorials de l'ANC continuaran aplegant adhesions els propers mesos. En aquest sentit no hi ha un termini fixat per acabar la campanya sinó que el que es vol és entregar les signatures en el moment que el procés sobiranista ho requereixi. Toni Clusells, coordinador de la campanya al Ripollès, recorda que estan fent una feina de fons. "Anirem passant el rasclet fins al dia que aconseguim la independència, aquell dia ens dissoldrem" recorda.

En què consisteix el dret de petició?

Amb la campanya, que es fonamenta jurídicament en el “dret de petició” reconegut a la Constitució i les lleis espanyoles, els ciutadans que hi vulguin participar signen una instància dirigida al Parlament de Catalunya on, per una banda, demanen que se celebri la consulta (donant per tant suport al dret a decidir), i per l’altra, manifesten que, en cas de no poder-se celebrar aquesta consulta per qualsevol motiu, pugui servir aquesta instància (vot) com a manifestació de la voluntat favorable del signant a que es pugui declarar la independència de Catalunya.

Quan l’ANC va iniciar aquesta campanya no hi havia encara “data i pregunta” per la consulta, i en les instàncies de “vot” es demana que la consulta se celebri el maig del 2014. Aquesta circumstància no s’ha modificat per part de l’ANC perquè, com han manifestat els promotors “això no vol dir que hi hagi encara la seguretat que la consulta es podrà fer. Si finalment es pot fer una consulta oficial, el tema de la data haurà quedat superat i el nostre Parlament no necessitarà utilitzar les instàncies de la campanya, però hem d’estar preparats per si l’Estat espanyol impedeix qualsevol tipus de consulta oficial, i és en aquest cas que seran absolutament vigents i necessàries les instàncies recollides perquè serà l’única manera que tindrà el Parlament d’acreditar davant la comunitat internacional la voluntat del poble de Catalunya”.

Cinc municipis de la Vall de Camprodon ho faran el 18 i 19 de gener

A Ripoll, Campdevànol i Camprodon ja feia setmanes que es recullen “vots” per la independència. Aquest cap de setmana, en canvi, s'ha estès a una desena de municipis més. Per altra banda, Setcases, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries i Vilallonga de Ter ho han deixat pels propers 18 i 19 de gener.

L'ANC de Ripoll fa setmanes que recull adhesions a la campanya. Foto: Arnau Urgell