
El moviment ateneista català, que enfonsa les seves arrels al segle XIX, ara s'ha pronunciat favorable al dret de decidir de Catalunya i, per extensió, al referèndum d'independència. Dins hi ha tres entitats terrassenques, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, Casal de Sant Pere i Centre Cultural El Social.
Les dues primeres tenen una clara deriva socialista, per les persones que hi ha al capdavant. I les tres juguen un paper de primer ordre a Terrassa, en camps molt diversos de la cultura. Formen part del seu "pal de paller".
Josep Casajuana, exregidor i exparlamentari del PSC presideix des de fa unes setmanes els Amics. Maria Teresa Casals és actualment regidora amb càrrec a l'Ajuntament de Terrassa i "alma mater" del Casal de Sant Pere.
Arenys de Munt
L'assemblea general de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), que va tenir lloc al Centre Moral d'Arenys de Munt (el Maresme), va aprovar "donar suport a les iniciatives que fomentin el dret a decidir del país". Josep Casajuava va votar a favor. El president dels Amics recorda que la qüestió no anava a l'ordre del dia però va entrar-hi a través dels Lluïsos de Gràcia. Casajuana comenta que va dir sí a una proposta oberta i no escrita que marca una direcció però "que permet l'acord entre independentistes i federalistes i que no compromet a res".
El Casal de Sant Pere no va tenir la possibilitat d'enviar ningú a la jornada i Maria Teresa Casals diu que no sap quin hagués estat el sentit del seu vot, atès que no s'hi era i no es coneix com va anar i de què es va parlar exactament en l'assemblea.
Segons va ressaltar el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, el posicionament pres pels membres és històric, en tant que s'havia evitat el debat en els darrers temps tot i que ja forma part gairebé intrínsec de la societat: "Fins ara no ens havíem posicionat com a entitat però crèiem que era necessari fer-ho, ja que en nombroses ocasions se'ns ha preguntat al respecte". A partir d'ara, el moviment ateneístic català ja compta amb "un posicionament consensuat" sobre el procés català.
La Federació d'Ateneus de Catalunya es va fundar el 1983 com a entitat de segon nivell aglutinadora d'ateneus i associacions culturals del país. Trenta anys després, segueix treballant per oferir serveis als seus federats, defensar els interessos i donar visibilitat al moviment, promocionar i potenciar la cultura catalana, fomentar el model d'associacionisme i esdevenir un interlocutor vàlid amb l'administració.
Actualment té un total de 156 entitats federades, que sumen més de 92.000 associats a tot Catalunya. De la comarca pròpia de Terrassa només n'hi ha tres, les de la capital