
La companyia de teatre amateur de Terrassa Qollunaka vol celebrar amb tothom el seu desè aniversari posant en escena un altre cop, i per darrera vegada, la seva versió del clàssic del teatre català per excel·lència, "Terra Baixa" d'Àngel Guimerà. Serà aquest dissabte a les deu de la nit a la sala Crespi, amb entrades a 6 euros.
L'obra es va estrenar l'1 de febrer de l’any 2008 a la Sala Maria Plans i, davant la bona acollida, va aconseguir restar tot aquell mes en cartell. Era la primera vegada en què una companyia amateur aconseguia fer deu representacions consecutives a la sala de l'Institut del Teatre. Posteriorment va emprendre una gira que va portar l'obra arreu de Catalunya i el País Valencià, aconseguint un balanç de premis espectacular amb 25 guardons. D'aquesta manera, "Terra Baixa" es convertí en l'obra més representada de la companyia Qollunaka, amb més de 30 representacions.
El diumenge l'obra es representarà al teatre La Faràndula de Sabadell a les sis de la tarda i l'entrada costarà 10 euros. La recaptació anirà íntegrament a benefici de la Fundació Vicenç Ferrer. Qollunaka tancarà aquest minicicle commemoratiu de representacions de Terra Baixa el 8 de desembre al Teatre Municipal de Ribes de Freser.
A diferència d’altres muntatges, Qollunaka s'ha mantingut fidel al text original de Guimerà. Una quinzena d'actors surten a escena per abordar una obra totalment vigent, de les més representades i traduïdes de la llengua catalana que ha esdevingut tot un clàssic del repertori teatral català. Aquest drama planteja l'oposició entre el pla corromput (la Terra Baixa) i la muntanya incontaminada (la Terra Alta). Menció especial mereix la banda sonora d’aquesta versió de Qollunaka, composta expressament pel músic Albert Serra, que subratlla a la perfecció tot el dramatisme de l’obra.
Un repertori variat
Qollunaka neix com una colla d'amics i amigues amb interessos diversos i un denominador comú: el desig de participar en activitats culturals a la seva ciutat natal, Terrassa. Nascuts com a companyia l'any 2002, el gener del 2003 representen la seva primera obra “Els Okupastorets”, la versió més bandarra d’”Els Pastorets” d’en Josep Maria Folch i Torres, de la qual n'han estrenat quatre versions, la darrera l’any 2010 al Teatre Alegria de Terrassa.
Entre les obres que han abordat cal destacar clàssics com “La Balada del Flautista”, una versió western del “Retaule del Flautista” d'en Jordi Teixidor; “No ho acabo d’entendre” inspirada en el musical “Glups” de Dagoll Dagom; “Lo 3 de 9”, única obra de temàtica castellera estrenada a Catalunya; “La Puebla de las Mujeres” dels germans Quintero; “Les noces de Fígaro” de Caron de Beaumarchais; “Dones i secrets”, adaptació de Ramon Alcaraz sobre el text “Montserrat, Marta i Maria” de Josefina Altés; i “Celobert” de David Hare.