Cabré: «És una alegria que la independència estigui de moda»

Publicat el 16 de desembre de 2013 a les 06:16
Una edició anterior de "La història que en Roc Pons no coneixia" i la reedició actual

Coincidint amb el Tricentennari del 1714 i amb els 50 anys de la seva creació, La Galera ha reeditat algunes de les seves publicacions en tapa dura i pensades com a llibre de regal. És el cas de  La història que en Roc Pons no coneixia, la novel·la infantil que va fer guanyar a l'escriptor barceloní Jaume Cabré el Premi de la Crítica Serra d'Or el 1981. 

La història que en Roc Pons no coneixia és la del setge de Barcelona al final de la Guerra de Successió, on el noi ha anat a parar misteriosament després d'entrar en un bar i viatjar en el temps. Quan la novel·la es va publicar trenta anys enrere, feia poc de la mort de Franco i tot i que "no era complicat" parlar d'aquests temes, segons explica Cabré a Nació Digital, "era un element didàctic per dir a la canalla: 'És molt probable que no us hagin explicat la història del vostre país, doncs us l'explico a través del personatge d'un nen que tampoc la sap".

En canvi, avui en dia, diu Cabré, el 1714 plana en "l'ambient social" i està "molt a l'abast de qui ho vulgui". En aquest sentit, l'escriptor de  Les veus del Pamano assegura que "és una alegria i una gran notícia que la independència estigui de moda i encara més que d'aquí un parell d'anys ja no ho estigui perquè es tracti d'un procés acabat".

Un canvi en el circuit editorial

La història que en Roc Pons no coneixia s'havia anat reeditant periòdicament en el circuit de llibres escolars a través de la col·lecció "Els Grumets de la Galera". Ara l'editorial li ha volgut "donar un altre aire", segons l'editor David Montserrat, ja que estan recuperant llibres de pes pels seus 50 anys i també estan "escalfant motors en motiu del Tricentenari".

En el cas de la novel·la de Cabré l'han passat a tapa dura "perquè entri en un altre circuit més enllà de l'escolar, el del llibre de regal", explica Montserrat. També s'hi ha afegit la xifra 1714 a la portada. La Galera també ha aprofitat per reeditar diversos llibres d'aquesta temàtica, com un àlbum il·lustrat d'un  poema patriòtic  de Jordi Sierra i Fabra, i un  conte  de la col·lecció "Tradicions" sobre la diada nacional de Catalunya.

Així, de la mateixa manera que s'estan preparant infinitud de projectes audiovisuals sobre el 1714, les empreses editorials tampoc han quedat exemptes de la commemoració del Tricentennari de l'Onze de Setembre.