Els càtars i el Sant Grial

Publicat el 17 de maig de 2013 a les 16:10
Xavier Escura, al centre de la imatge Foto: Òmnium

Xavier Escura, historiador, gestor cultural i actual regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat, ha estat el darrer conferenciant del curs sobre els càtars que, en ocasió del vuitè centenari de la batalla de Muret, s’ha dut a terme al Centre Cultural amb l’assistència de 130 inscrits.

Escura ha relacionat el catarisme amb les arrels gnòstiques i dualistes que, partint del judaisme i del cristianisme primitiu, es van estendre a l’Europa mediterrània durant el primer mil·lenni. El catarisme, doncs, es va beneficiar d’un terreny abonat, especialment a la progressista Occitània medieval, per un corpus dogmàtic antiquíssim.

Arran de la derrota a Montsegur, on al Pla dels Cremats foren cremats els càtars que s’havien refugiat al castell, van aparèixer tota una colla de llegendes relacionades amb el catarisme que el romanticisme, al segle XIX, va redimensionar. Segons Escura, els tres eixos sobre els quals giraven les llegendes i els mites càtars, barrejant història i ficció, són el tresor càtar, la pretesa relació entre templers i càtars i el sant grial.

Com a epíleg del curs, el proper dijous 23 de maig tindrà lloc a l’església de Santa Maria, el concert La veu concertada, de Lídia Pujol, amb un programa de cançons medievals.