La pintura modernista s'obre pas al Centre Cultural

El recull de pintura que s’exposarà a Terrassa mostra peces d'Alexandre de Riquer, Maifrèn i Joaquim Vancells i Pere i Tomàs Viver

Publicat el 08 de maig de 2013 a les 08:02
Un dels quadres d'Alexandre de Riquer

L’exposició "Pintura modernista" del Fons d’art de la Fundació Cultural Caixa Terrassa s’inaugura dijous 9 de maig, coincidint amb la IX Fira Modernista de Terrassa. Es podrà visitar, gratuïtament, fins al dia 14 de juliol. I aquest cap de setmana, 11 i 12 de maig, coincidint amb la XI Fira Modernista de Terrassa, s'han organitzat visites guiades gratuïtes a l'exposició de Pintura modernista, sense inscripció prèvia. Tindran lloc el dissabte a les 12h - 13h - 18h - 19h i diumenge a les 12h i 13h. I per passar-se la gana, l'Art de Gaudir oferirà un vermut modernista al pati interior del Centre Cultural Terrassa. 

Les característiques del Modernisme es fan paleses en totes les disciplines artístiques, però destaquen, sobretot, en l’arquitectura i les arts plàstiques. Així, la inspiració en la naturalesa i l’ús d’elements d’origen natural, les formes arrodonides de tipus orgànic, l’asimetria o la figura femenina seran elements comuns en la producció artística d’aquest període. Entre els artistes més destacats d’aquest moviment hi figuren Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Dionís Baixeras, Eliseu Maifrèn, Laureà Barrau o Joaquim Mir, tots ells representats a la col·lecció de la Fundació Caixa Terrassa i amb les seves obres visibles a l’exposició permanent del Centre Cultural.

Escenes d'ensomni
El recull de pintura modernista que s’exposarà a la sala 2 de l’equipament terrassenc mostra algunes peces d’Alexandre de Riquer, Maifrèn i, sobretot, de Joaquim Vancells i Pere i Tomàs Viver, obres que, a diferència del modernisme realista liderat per Ramon Casas, s’endinsen en el modernisme simbolista més propi d’Alexandre de Riquer, expressat a través d’escenes d’ensomni, amb fades, nimfes o àngels que es mouen en contextos vegetals, de boscos o jardins, estilitzats i depurats. Precisament Riquer va jugar un paper clau en la introducció del modernisme a la ciutat de Terrassa.

Joaquim Vancells és, sens dubte, l’artista més ben representat a la mostra i a la col·lecció, i la seva aportació es veu a través dels paisatges grisos i suggeridors. Els seus olis, de temàtica naturalista, redueixen a la mínima expressió la figura humana. Els arbres, les roques i la llum són els protagonistes de les seves composicions i Bosc de la Barata, Paisatge de Sant Llorenç i Blats al capvespre són algunes de les obres que el representen.

Altres artistes destacats són els germans Pere i Tomàs Viver. Les obres El paller de tot l’any i Paisatge muntanyós ens acosten a l’alta muntanya, temàtica en que s’especialitzarà el gran dels germans, en canvi Tomàs dedicarà els esforços a racons menys abruptes com s’observa a Camí i arbres i Paisatge. En el recull de pintura modernista de la col·lecció també s’hi pot veure Pati, obra d’Eliseu Maifren, artista que es va anar adaptant a l’impressionisme consolidat en el panorama internacional de l’època.

L’exposició de pintura modernista participa de les activitats organitzades a la ciutat en el marc de la XI Fira Modernista per tal de posar en valor a aquest corrent artístic que tant va influenciar en la societat de tombants del segle passat així com en el paisatge de la nostra ciutat.