Les joies de Caixa Terrassa

El Centre Cultural de la Rambla acull una mostra d'algunes de les millors obres del fons de l'entitat financera egarenca, amb autors de renom internacional

Publicat el 22 de novembre de 2012 a les 08:44
Foto: Adrià Costa

El fons d'art de l'antiga Caixa Terrassa està gestionat, actualment, pel Centre Cultural Terrassa. I els egarencs, des d'aquest dijous ja poden gaudir de la seva extensa col·lecció. La voluntat de l'entitat era "posar en valor i donar a conèixer aquesta important col·lecció d'art", per això s'ha habilitat "un espai privilegiat de l'equipament per exposar, de manera permanent, una part important d'aquesta pinacoteca".

A partir de la primera adquisició, fa més de cent anys, d'un tríptic d'Alexandre de Riquer, Immaculada i àngels, la col·lecció artística de Caixa Terrassa es va anar ampliant, encara que sense un propòsit pròpiament 'museístic'.

Actualment, compta amb una àmplia representació d'artistes tan importants com Pere Pruna, Joaquim Vancells o els germans Viver, i que es completa amb obres d'artistes com Martí Alsina, Francesc Torras Armengol, Modest Urgell, Francesc Gimeno, Ramon Casas, Joaquim Mir, Joaquim Torres García, Roca Sastre o Montserrat Gudiol, entre d'altres.

Malgrat l'abast de la col·lecció, la mostra que es pot visitar al Centre Cultural compta amb seixanta- una pintures d'artistes catalans, les obres dels quals permeten fer una passejada per la pintura catalana dels segles XIX i XX.

Començant per paisatges típics del mestre del Realisme Ramon Martí i Alsina i el seu deixeble Modest Urgell, es passa a través de Francesc Gimeno a una visió també realista però més innovadora, i a través de Dionís Baixeras a una visió de la vida rural plàcida i reflexiva. Laureà Barrau enllaça aquesta generació amb la modernista.

Viver, Mir o Casas
Alguns dels grans noms del Modernisme també esquitxen la col·lecció: Ramon Casas, Eliseu Meifren i una obra important de Joaquim Mir de primera època. El peculiar simbolisme paisatgístic de Joaquim Vancells hi és ben present, així com bons exemples de l'escola pictòrica terrassenca de la mateixa època: els germans Viver.

El Noucentisme el representa l'obra de Torres Garcia, i Rafael Benet parteix del Noucentisme per arribar a ser una de les figures de la Generació del 1917, en la que sobresortiren Joan Serra o Josep de Togores. Un dels millors representants catalans de l'escola de París, Pere Pruna, és molt ben representat a la col·lecció, així com un dels pintors catalans més identificats amb l'esperit parisenc, Emili Grau.

Sòlids independents com Francesc Serra o Mallol Suazo omplen el període que va fins la pintura figurativa de la segona meitat del segle XX, on noms com Cinto Morera o Roca-Sastre hi tenen obres ben representatives.

L'exposició compta amb un catàleg, la portada del qual correspon a un fragment d'una de les joies de la col·lecció, l'obra Primavera, de Joaquim Mir. Aquesta pintura reuneix unes característiques que defineixen una part de la col·lecció: un artista vinculat al Vallès Oriental – on Mir va viure del 1913 al 1921, primer a Mollet del Vallès i després a Caldes de Montbui–, i una obra de finals del segle XIX, de l'època olotina de l'artista. Es tracta d'una peça molt important dels inicis de la trajectòria de Mir, que esdevindrà un dels grans paisatgistes catalans, precisament un dels motius que més es repetirà en les pintures del fons d'art.

L'exposició del fons d'art del Centre Cultural es pot visitar de dimecres a divendres de 9 a 21 hores; dissabtes de 12 a 21 hores; i diumenges i festius de 12 a 14 hores. L'entrada és gratuïta