On hi hagi un bon gelat!

Un estudi presentat a l'Hospital de Terrassa demostra els beneficis d'aquest suplement nutricional en pacients de càncer

Publicat el 25 d’abril de 2012 a les 15:22
Els ponents també van assaborir un bon gelat artesanal

L'Hospital de Terrassa del grup Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha acollit la presentació dels resultats de l'estudi publicat, aquest any, a la Revista Científica Clinical and Translational Oncology amb el títol "Gelats artesans adaptats com a suplement nutricional en pacients amb càncer: impacte en qualitat de vida (QLQ) i en nivells nutricionals".

L'estudi, iniciat el desembre de 2005, és el primer que analitza de forma prospectiva i
experimental els beneficis potencials de l'administració de gelats en pacients
oncològics. A la presentació han intervingut Manel Balcells, director de l'Àrea del Coneixement del CST; Eugeni Saigí, cap del Servei d'Oncologia de la Corporació Sanitària Parc Taulí i director de l'Institut Oncològic del Vallès (IOV); Àngels Arcusa, cap del Servei d'Oncologia del CST i subdirectora del IOV; Francesc Casas, oncòleg radioterapèuta;  Conxa León, psicooncòloga del IOV; Elena Roura, responsable del Departament de salut i hàbits alimentaris de la Fundació Alícia; i Angelo Corvitto, mestre gelater.

En l'estudi s'utilitzà un mètode prospectiu observacional comparant dos patrons de
nutrició a la població de malalts oncològics que ingressaven per a qualsevol motiu als
Hospitals de Terrassa i Sabadell – Institut Oncològic del Vallès- que presentaven
alteracions analítiques de malnutrició.

En el grup I (39 pacients) se'ls va administrar els gelats artesans adaptats. I en el grup
II (31 pacients), suplements nutricionals. Es varen utilitzar diferents escales per avaluar la qualitat de vida dels pacients: escala d'ansietat i depressió (HADS) i de la European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC QLQ C30). Els nivells de nutrició es van avaluar per l'escala PG-SGA i per a determinacions rutinàries de laboratori, a l'ingrés i a l'alta, de cada pacient.

Més depressió i ansietat
Els resultats van mostrar diferències significatives en el grup de pacients que havien
consumit gelats, amb una disminució de l'ansietat i depressió, així com una millora en
la dimensió social, a l'escala global i en el cansament. Es va concloure que els gelats
artesans poden cobrir, en part, els aspectes socials del menjar i disminuir l'angoixa,
l’ansietat i millorar la qualitat de vida del pacient oncològic malnodrit.

Es va detectar també una millora significativa en els paràmetres nutricionals en els
dos grups de pacients en el moment de l'alta, però en el grup de gelats els dies
d'hospitalització foren molt menors, encara que aquest és un fet a analitzar en altres
estudis amb major número de casos per veure si es confirma.

La ingestió dels gelats artesans inclou una percepció del sabor, fredor a la llengua i a
la cavitat oral i diferents aromes, aportant frescor i una sensació saciant i de felicitat.
Tot i que l'administració de gelats en pacients oncològics avançats ja es feia de forma
empírica, aquest és el primer estudi que analitza de forma prospectiva i experimental
els seus beneficis potencials. Aquests encoratjadors resultats ens animen a seguir
investigant en aquesta línia.