
L'Escola d'Enginyeria de Terrassa (UPC) és un bon reflex del que passa darrerament amb el sector tèxtil. Els estudis van estar a punt de desaparèixer de la ciutat per manca de demanda, i ara hi ha més de 30 alumnes. La xifra suposa un increment del 300% des que es va posar en marxa el sistema de graus, uns guarismes impensables no fa pas gaire.
A banda del grau en enginyeria i disseny tèxtil, la UPC també ofereix a Terrassa un màster en materials fibrosos que té una branca destinada al tèxtil. Si es vol estudiar aquesta branca a l'estat, l'únic centre amb formació universitària és el de la cocapital vallesana.
Una revifalla
Xavier Cañabate, director de l'Escola d’Enginyeria de Terrassa, diu que el "tèxtil torna. És molt clar que hi ha una revifada", i es felicita de l'espectacular augment del nombre de persones interessades a fer els cursos a les instal·lacions egarenques, sempre amb professors de prestigi reconegut.
Per Xavier Cañabate són diversos els factors que han dut el sector a reviure. Un és la relocalització, el retorn a casa de les empreses. Un segon, el canvi general de mentalitat. Aquell pensament fatalista, la desorganització i considerar que és un espai de capa caiguda i la germaneta pobra han passat a la història amb les noves generacions d'industrials.
"El tèxtil té un pes econòmic important en el teixit empresarial català i terrassenc, malgrat que per la situació dels darrers anys podria semblar que havia gairebé desaparegut".
Idees per afrontar el futur
Els empresaris tèxtils han vist molt clar que el futur passa per la innovació, la recerca, pel disseny, per la modernització de tot el model.
Els joves emprenedors del sector ho han vist clar, i aposten per prestigiar-lo, per explicar el seu valor, per cercar nous mercats i per l'exportació. Les empreses busquen gent especialitzada i han fet una cosa sorprenent, aportar diners per a beques, per tenir un lloc on formar de la millor manera els seus futurs treballadors. No passa a cap altre sector productiu.
El creixement exponencial del nombre d'estudiants també té una raó molt important: la feina. En moments de crisi hi ha tendència a buscar les professions amb més sortides, i ara per ara el tèxtil n'és una.
Tots els alumnes que surten de l'Escola d'Enginyeria de Terrassa tenen la feina gairebé assegurada al cent per cent. La demanda en aquests moments supera l'oferta en un món on les ofertes laborals són molt àmplies i on tendeixen a crear-se'n de noves
Xavier Cañabate es fa ressò de la potencialitat del sector tèxtil a Terrassa en aquests començaments del segle XXI. L'Institut Industrial segueix sent un grup important i té més de 120 associats de la ciutat i de la comarca, la universitat ofereix uns estudis únics, hi ha el laboratori d'anàlisi del Leitat -una referència mundial-, l'Ajuntament presideix el grup europeu ACTE i existeix un Museu i Centre de Documentació Tèxtil de gran nivell. Tots aquests factors fan que es pugui veure el futur amb un cert optimisme.