La Cambra acompanyarà 200 joves en la integració professional

El programa està orientat a joves menors de 25 anys que no estudien ni treballen

Publicat el 08 de febrer de 2015 a les 09:33
Actualitzat el 08 de febrer de 2015 a les 09:40
La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha posat en marxa aquest mes de gener un pla d’acció per acompanyar al llarg de l’any 2015 a uns 200 joves en la seva integració professional. La Cambra ajudarà a joves entre 16 i 24 anys, que estiguin disposats no només a formar-se sinó a rebre una qualificació professional que els capaciti i faciliti la seva incorporació en el mercat del treball.

A més, posarà en contacte als participants amb les empreses que necessiten ampliar plantilla, formant als joves a mida. El pla d’acció de la Cambra de Terrassa forma part del Programa Integral de Cualificación y Empleo (PICE), que dissenyat i executat per les Cambres de Comerç, s’integra en el conjunt d’accions del Sistema de Garantia Juvenil que està promogut pel Ministeri de Treball i Seguretat Social i cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE).

Els joves podran inscriure’s en el PICE acudint a la Cambra o informant- se a la web www.empleoygarantiajuvenil.es. Per a la demarcació de Terrassa, els joves interessats a acollir-se al programa rebran el suport de la Cambra de Terrassa i seran inscrits en una base de dades única a tot l’Estat.

Una vegada validats i superats els requisits previs, el beneficiari del programa se li assignarà un orientador que l’acompanyarà durant tot el procés i es farà càrrec de la formació, la qualificació i la inserció del jove. S’analitzaran les seves competències, interessos i grau de qualificació i s’elaborarà un perfil professional, derivant-lo posteriorment a un dels tres programes que composen l’itinerari formatiu del PICE: Capacitació, Mobilitat i Dual.

Cada programa està dissenyat per donar resposta a diferents perfils laborals, nivells de capacitació i competències. Un programa a mida de cada perfil professional Sota el paraigües del PICE, les Cambres han dissenyat tres plans específics amb l’objectiu de respondre de forma individualitzada als diferents perfils, qualificacions i interessos dels joves.

En el pla de Capacitació, reben formació presencial en competències digitals i noves tecnologies, idiomes, habilitats socials i tècniques per desenvolupar-se en el món de l'empresa.

També poden obtenir formació en "Certificats de Professionalitat", qualificant oficialment als joves que no tenen formació específica per al desenvolupament d'una Les accions d'inserció laboral que preveu el pla són:

1. Pràctiques no laborals, pensades per als joves amb menys experiència laboral.
2. Acompanyament i visites a empreses. Les Cambres concertaran entrevistes a empreses perquè l'alumne conegui el funcionament real d'una empresa i els diferents llocs de treball.
3. Formació en el nínxol d'ocupació. En el cas que el perfil del jove s'adeqüi a una vacant d'ocupació en una empresa, el jove rebrà "formació a mida" del lloc de treball que desenvoluparà.
4. Emprendre. Aquells joves que tinguin un esperit emprenedor tindran l'oportunitat de desenvolupar un projecte d'empresa, per a això l'alumne rebrà formació i suport econòmic. 

El pla de Mobilitat està pensat per als joves amb més formació i capacitats, que poden tenir l'oportunitat de trobar feina en un país europeu. En aquest programa es fa més èmfasi en la formació en idiomes, en immersió cultural al país receptor i curs de competències específiques en el lloc de treball. L'orientador laboral acompanyarà el participant durant tot el procés previ al desplaçament, donant suport mitjançant orientació, preparació del CV i del viatge.

El pla de Formació Dual està pensat també per potenciar la Formació Professional a Espanya. El jove rep formació teòrica, a través d'un mòdul de formació en Certificat de Professionalitat.

Paral·lelament, rep formació pràctica a l'empresa amb un contracte per a la formació i l'aprenentatge, a través de convenis amb empreses.

Beneficis per a les empreses
1. L'empresa s'assegura la contractació d'empleats que realment s'ajusten als requeriments del lloc de treball.
2. S'estalvia els costos de selecció de personal, ja que l'orientador de la Cambra selecciona per l'empresa als joves que millor encaixin en el perfil demandat.
3. La Cambra ajuda a l'empresa a realitzar els contractes per a la formació i l'aprenentatge, així com els de contractació laboral.
4. La Cambra forma als tutors d'empresa, que s'encarregaran d'acollir els joves en l'entorn laboral.
5. Es beneficien de les ajudes previstes per la Seguretat Social per a la contractació de joves. 6. Millora el perfil dels seus treballadors

L'objectiu de la Cambra de Terrassa és ajudar a més de 800 joves en la seva inserció laboral en 4 anys Amb una durada de quatre anys (2014-18), el Programa PICE, s’implementarà a l’Estat Espanyol a través del Ministeri de Treball i Seguretat Social i la xarxa espanyola de Cambres de Comerç i Indústria que gestionaran directament aquest projecte que compta amb finançament del Fons Social Europeu.

L’objectiu de les Cambres de comerç pels pròxims quatre anys és facilitar la incorporació de 80.000 joves al mercat de treball a través del Plan Integral de Cualificación y Empleo. D’acord amb els criteris de regionalització basats en l’impacte de la taxa d’atur en cada territori les Cambres de Comerç de Catalunya, sota la coordinació del Consell General de Cambres de Catalunya, donaran suport aproximadament a uns 3.000 joves durant el 2015 i a més de 12.000 en els 4 anys de durada del programa. La Cambra de Terrassa contribuirà al PICE acompanyant a uns 200 joves en las seva inserció laboral durant l’any 2015 i a més de 800 joves en el conjunt dels 4 anys.