La Cambra de Comerç de Terrassa imparteix un taller sobre crèdits documentaris

Una setantena d'empreses han participat en el taller

Publicat el 22 d’abril de 2017 a les 11:40
La Cambra de Comerç de Terrassa ha impartit un taller sobre la gestió dels crèdits documentaris, el mitjà de pagament que ofereix major seguretat en les vendes internacionals i assegura a l’exportador el cobrament de les seves operacions. Les claus per ser més eficient, reduir riscos i optimitzar costos en les operacions de comerç exterior conformen l’objectiu d’aquest taller promogut per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, conjuntament amb el Banc Sabadell, per facilitar, des d’una perspectiva pràctica, coneixement i eines de gestió en l’operativa del comerç internacional i abordar tots els aspectes i novetats que incideixen en el seu ús i aplicació. Aquest cicle s’ha inaugurat amb el taller sobre crèdits documentaris que va tenir lloc dijous, 20 d’abril, i que va reunir un total de 70 directius d’empreses i responsables experts en comerç internacional.
 
Impartit per Andreu Vilà, director de l’àrea de Desenvolupament de Comerç Exterior de Banc de Sabadell i col·laborador del Comitè Español de la CCI en la redacció i traducció de les Regles i Usos Uniformes Relatius als Crèdits Documentaris (UCP 600), aquest taller va comptar amb la participació de Marta Torrents, secretària general de la Cambra de Terrassa i advocada especialista en comerç exterior, i Montserrat Camp, directora de Negoci Internacional Territorial de Catalunya del Banc Sabadell.
 
Implementat per proporcionar major fiabilitat en els processos de vendes internacionals, el crèdit documentari és una garantía de cobrament entre les parts implicades i de protecció dels riscos comercials derivats de circumstàncies generades tant pel propi comprador com pel mercat o l’entorn. En aquest sentit, aquest instrument proporciona al venedor la seguretat de cobrament prèvia a l’expedició de la mercaderia i, fins i tot, abans de la seva fabricació, també proporciona seguretat al comprador de que el pagament serà efectuat sempre i quan el venedor hagi aportat la documentació acreditativa relacionada amb l’expedició de la mercaderia contractada. “El crèdit és, doncs, una garantía per a ambdues parts”, afirma el ponent.
 
En el transcurs del taller, el ponent va tractar de forma detallada de tots els aspectes que intervenen en el procés de transacció internacional i la seva operativa, tant des de la perspectiva jurídica com de gestió,  com la disponibilitat de crèdit, les exoneracions, la seva relació amb els incoterms, els documents de transport, l’acceptabilitat dels documents del transitari o com ha de ser el document d’assegurança i quan endossar-lo, fins a factors de caràcter mes formal que poden interferir en el procés com els errors tipogràfics i l’idioma.
 
Amb la voluntat de donar continuïtat a aquest taller, la Cambra té programada una nova sessió pel proper 30 de maig sobre l’àmbit de l’origen de les mercaderies i, concretament, sobre la declaració del proveïdor a llarg termini.