Pastor fixa el 2019 com a data final del Quart Cinturó entre Terrassa i Olesa

La ministra espanyola afirma en una visita a les obres del traçat a Viladecavalls que s'avança al ritme esperat | La titular de Foment ha anunciat la licitació de l’estudi informatiu del tram que anirà de Terrassa a Granollers

Publicat el 18 de febrer de 2016 a les 13:49
Actualitzat el 18 de febrer de 2016 a les 19:51

La ministra ha visitat les obres de la B-40 al tram de Viladecavalls Foto: Europa Press


La ministra de Foment, Ana Pastor, ha visitat aquest dijous les obres del tram Olesa de Montserrat-Viladecavalls de l'Autovia Orbital de Barcelona, B-40, que es van reprendre a l'abril de 2015, i l'execució de la qual es troba a més del 50%. "Aquest tram és dels més importants de la B-40 per a la vertebració del territori. Esperem que per aquesta via passin 60.000 vehicles diaris", ha subratllat la titular de Foment.

El tram discorre entre la ribera oriental del riu Llobregat i l'autopista C-16, travessant la serra d’en Ribes mitjançant el túnel d'Olesa. Permetrà connectar a través d'una via de gran capacitat les localitats d'Abrera (on enllaça amb l'autovia A-2) i Terrassa, donant continuïtat als trams de la B-40 ja en servei, Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa.

La inversió prevista en les obres aconseguirà els 173 milions d'euros. La ministra també ha explicat que les obres de la B-40 entre Olesa de Montserrat i l'enllaç de Viladecavalls avancen al ritme previst pel Ministeri de Foment i s'acabaran el 2019. 

Característiques tècniques

La longitud del tram Olesa de Montserrat-Viladecavalls és de 6.160 m i discorre pels termes municipals d'Abrera, Viladecavalls i Terrassa. La secció tipus per al tronc de l'autovia estarà constituïda per tres carrils de 3,5m, amb vorals exteriors de 2,5m i interiors d'1m.

L'origen del tram coincideix amb l'embocadura oest del túnel d'Olesa, resolt mitjançant dos tubs, un per a cada calçada, d'1,2 km de longitud cadascun. Des del túnel fins a arribar a la a l'autopista C-16, el traçat discorre travessant 4 barrancs en els quals s'han construït els corresponents viaductes dobles. Finalment, creua sota l'autopista C-16 fins a connectar amb el següent tram de l'autovia orbital B-40.

Destaca la construcció de l'enllaç de Viladecavalls, que connecta la B-40 amb la C-16 en tres nivells d'altura. Aquest enllaç consta de brancs i noves vies col·lectores per a la canalització i distribució del trànsit de l'Autovia Orbital amb la C-16 i C-58, existents a l'altura de Terrassa. Aquestes vies discorren paral·leles a la C-16 en tots dos sentits de circulació i tenen una longitud aproximada de 3,1 km cadascuna.

També es reordenarà l'enllaç existent a la zona de Ca Trias, que connecta per la marge nord amb el teixit urbà de Terrassa.

Estudi previ caducat

La ministra també ha anunciat la licitació de l’estudi informatiu del Quart Cinturó entre les ciutats de Terrassa i Granollers, reactivant, així, el procés per crear la carretera que hauria d’unir les capitals del Vallès Occidental amb la de l’Oriental. Pastor ho ha dit aquest dijous en una visita a les obres del Quart Cinturó a la localitat de Viladecavalls. "En pocs dies traurem a licitació l’estudi informatiu, i em diu la direcció general de Carreteres i la secretària d’estat que es farà ben aviat, perquè és important saber que es tracta d’un lloc complex", ha expressat la ministra espanyola.
 
En aquest sentit, també ha afegit que els ciutadans i col·lectius que ho considerin oportú podran presentar les seves al·legacions.
 
El govern espanyol torna a posar la maquinària en marxa des de zero després que l’any 2013 va caducar l’expedient de tramitació en el tram que afecta Terrassa a Granollers, tot plegat per deixadesa a l’hora de desenvolupar els passos corresponents. Això va provocar que els estudis fets entre Sabadell i La Roca del Vallès quedessin arxivats i sense validesa.
 
Amb la caducitat dels documents, també va caducat l’estudi informatiu, que s’havia presentat l’any 2010. Per aquest motiu, en voler reactivar l’obra, s’ha hagut de partir del punt inicial, fet pel qual no hi ha un calendari oficial sobre el desenvolupament dels treballs.
 

Treballs del Quart Cinturó a Viladecavalls. Foto: Jordi Pujolar