Un mètode pioner contra l'assetjament escolar a Viladecavalls

Joan Martínez, veí del municipi, presideix la delegació catalana de l'AEPAE, que dota els alumnes d'eines emocionals i psicològiques per afrontar qualsevol tipus de violència

Publicat el 28 d’abril de 2013 a les 08:30

L'assetjament escolar s'ha revelat com un dels problemes importants de l'ensenyament en els darrers anys; no només la seva existència sinó sobretot la seva visibilització. Segons l'informe Cisneros, un de cada quatre nens en edat escolar patirà assetjament escolar en qualsevol de les seves facetes. El veí de Viladecavalls Joan Martínez Prieto és, des de fa dos anys, el director de la delegació catalana de l'Associació Espanyola per a la Prevenció Escolar (AEPAE), entitat no governamental i sense ànim de lucre que des del 2008 treballa en aquest àmbit.

Tres àrees de treball
El seu sistema multidisciplinar és pioner a Europa, on no existeix cap altra associació que treballi de manera proactiva en el camp de la prevenció. El mètode aplicat en els cursos consta de tres àrees que doten als nens/es i adolescents d'eines físiques, emocionals i psicològiques per fer front a qualsevol episodi de violència o assetjament escolar.

Les tres àrees són: psicoassertivitat, que ensenya a identificar les situacions d'assetjament, millorar les habilitats socials i superar qualsevol percepció errònia d'inferioritat; el teatre corporal, que treballa la desinhibició per superar problemes de timidesa, ensenya empatia mitjançant jocs de rol i persegueix la integració en el grup mitjançant una obra coral, i l'autoprotecció, un protocol de defensa d'integritat física, que practica tècniques de relaxació i autocontrol i treballa la psicomotricitat, millorant la confiança en un mateix i la capacitat de protegir-se quan no hi ha el suport d'un adult. El curs té tant caràcter preventiu com de recuperació de víctimes.

Uns 500 nens de tot l'Estat han rebut l'ajut de l'AEPAE, coautora del llibre "Terror a les aules" (Altaria). L'associació, que compta amb delegacions a Madrid, Catalunya i Galícia, ha endegat una campanya de difusió pel territori català. L'AEPAE ha despertat l'interès d'entitats com el Barça, que vol donar-hi un cop de mà.