Duel a Terrassa entre Pere Navarro i Josep Rull pel dret a decidir

El primer secretari del PSC i el secretari d'organització de Convergència coincideixen avui en el ple de la capital egarenca d'aquest dijous on la independència de Catalunya serà un dels eixos centrals

Publicat el 26 de setembre de 2012 a les 21:59
Josep Rull i Pere Navarro Foto: Adrià Costa

Els grups municipals d'ICV-EUiA i CiU presentaran avui al vespre en el ple municipal de Terrassa propostes de resolució per a l'exercici del dret a decidir. La ciutat egarenca viurà un duel d'alçada entre el primer secretari del PSC i alcalde del municipi vallesà, Pere Navarro, ferm defensor del federalisme, i Josep Rull, secretari d'organització de Convergència Democràtica de Catalunya i independentista militant des de sempre.

CiU de Terrassa ha jugat les seves cartes i en certa forma posa contra l'espasa i la paret a Pere Navarro al portar el debat nacional al nivell local, amb dos pesos pesants de la política catalana actual. Ara caldrà veure quin camí agafen els socialistes egarencs, i més quan els seus socis de govern, ICV-EUiA, presenten també una proposta de resolució sobre el dret a decidir.

Cal recordar que el bipartit suma la majoria absoluta amb 14 regidors (3 són ecosocialistes), per 13 del Partit Popular (4) i Convergència i Unió (9). Si el PSC s'absté, la proposta hauria de tirar endavant amb els vots dels nacionalistes i dels ecosocialistes encapçalats per Manel Pérez. Si el grup de Pere Navarro diu que no, es situarà al costat del PP. La tercera possibilitat és un "sí", el que generaria tot un debat en el PSC nacional, atés que la ciutat de la que el seu líder és alcalde apostaria pel dret a decidir.

Els arguments nacionalistes
CiU exposa que el passat Onze de Setembre un milió i mig de persones van sortir al carrer amb el lema “Catalunya, nou Estat d’Europa” i que dies abans, la  ciutat va assistir a una mobilització popular que s’expressava en uns termes idèntics.

"Aquest Ajuntament no pot restar impassible o indiferent davant d’aquest clam: la voluntat de construir un Estat propi que permeti garantir la viabilitat de Catalunya com a nació i com a projecte de benestar. Els poders públics hem d’estar compromesos a articular tots els instruments que permetin al poble de Catalunya d’expressar lliurement, democràticament i pacíficament el seu futur com a nació. El principi democràtic que informa la Unió Europea ha de ser la base per afrontar aquests transició nacional cap a la plena sobirania".

CiU vol comprometre l'Ajuntament a treballar conjuntament amb  la ciutadania i les entitats per fer cada vegada més àmplia la majoria social necessària per esdevenir un Estat propi de la Unió Europea. En aquests sentit, "demana la incorporació d’aquest Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència".

Pels ecosocialistes, "tota comunitat nacional té dret a decidir de manera lliure la seva condició política i  aconseguir llur desenvolupament econòmic, social i cultural propi".