El ple aprova les al·legacions a l'estudi informatiu del Quart Cinturó

La versió aprovada pel ple extraordinari inclou dues de les quatre al·legacions proposades per CiU. Demà s'acaba el termini per entregar el document. També s'han aprovat els suggeriments al Pla Director d'Infraestructures del transport públic

Publicat el 13 d’octubre de 2010 a les 18:08
Avui algú ha hagut de córrer a l'Ajuntament. Doncs el ple extraordinari d'aquest matí, convocat per CiU i PP per tractar principalment les al·legacions a l'estudi informatiu del Quart Cinturó, ha aprovat dues propostes de CiU que s'hauran hagut d'incloure a corre-cuita ja que el termini per presentar-les acaba demà, dia 9 d'octubre.

Les al·legacions elaborades per l'equip de govern havien estat aprovades a través d'una resolució, però CiU i PP volien fer-hi aportacions i van unir forces per forçar la convocatòria d'un ple extraordinari, que s'ha cel·lebrat avui. Les al·legacions del govern inclouen aspectes com l'encaix de la proposta al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un enllaç a l'alçada de les Aimerigues, que el traçat es desplaci per reduir l'impacte en els boscos de Can Bonvilar, la millora dels encreuaments amb les carreteres de Matadepera i Castellar (fent-hi ponts amples preveient futures ampliacions de les carreteres) i la continuïtat dels 9 camins que travessa l'autovia, entre d'altres.

A CiU no li semblen suficients i, per això, el grup ha presentat quatre al·legacions més amb la intenció que s'incloguessin al document final; dues d'elles s'han aprovat. La primera fa referència al pressupost destinat al projecte. CiU demanava que “a l'hora de definir els paràmetres del disseny i l'execució del projecte es fes amb criteris de futur, sense condicionaments forçats per la conjuntura financera actual de les administracions públiques, a fi de garantir una cura especial en la seva integració i respecte amb el territori”. En la segona es tracta el tema de l'ús de la via i es demana que es faciliti els trànsits de llarg recorregut i alhora els d'agitació i proximitat dels municipis vallesans, és a dir, que es potenciï la doble funció de la infraestructura.

Les altres dues propostes han estat rebutjades. Una demanava la transferència de titularitat de la B-40 de l'Estat a la Generalitat de Catalunya, és a dir, que fos aquesta institució qui dissenyés la infraestructura, l'executés i l'explotés. La tinent d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Carme Labòria, ha dit que “ara no és el moment oportú per plantejar aquest debat” i ha afegit que “això podria ser l'excusa perfecta per a l'Estat per no acabar la infraestructura”. L'altra proposta que no ha estat aprovada feia referència a la construcció de la via en funció únicament del cost/km. Labòria ha dit que de moment no hi ha cap limitació de velocitat i que, per tant, això no està determinant les característiques de la via.

3 a favor, 1 en contra i 1 abstenció

El document definitiu de les al·legacions, amb les dues propostes de CiU aprovades ja incloses, s'ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits excepte d'ICV, que ha votat en contra i del PP, que s'ha abstingut. ICV sempre ha estat en contra de la construcció de la B-40 i, a més, el portaveu del seu grup municipal, Manel Pérez, ha destacat que el seu partit defensa “la nul·litat de l'estudi mediambiental”. Cal recordar que ERC ha presentat un recurs d'alçada contra aquest estudi ja que el considera caducat. El portaveu del PP, Gabriel Turmo, ha dit que “el document elaborat per l'equip de govern és d'alta qualitat però és molt tècnic i nosaltres el vam rebre ahir, per tant, no hem tingut prou temps d'estudiar-lo”. Per la seva part, el portaveu d'ERC ha argumentat el vot del seu partit dient que nosaltres “mai hem recolzat aquesta infraestructura però mai hem negat que s'ha de millorar”. Finalment, Labòria ha recordat que “el document s'ha fet amb molta cura”, i ha afegit que “a Terrassa hi ha una àmplia majoria partidària del Quart Cinturó”.

El document final s'entregarà demà amb les dues al·legacions de CiU incorporades al text.

Consens en els suggeriments al Pla Director d'Infraestructures
L'altre tema tractat en el ple d'avui han estat els suggeriments al Pla Director d'Infraestructures (PDI), un pla que recull totes les actuacions en infraestructura del transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona. Malgrat que els suggeriments ja havien estat aprovats a través d'un decret d'alcaldia i que ja han estat presentats donat que el termini acabava el passat 30 de setembre, l'oposició ha volgut fer-los passar pel ple. El PDI actual va iniciar-se el 2009 i s'allargarà fins el 2018, compta amb un pressupost de 25.000 milions d'euros i contempla l'ampliació i millora de les xarxes ferroviàries, de tramvia i d'autobusos. Entre les actuacions incloses en el PDI que afectaran directament a Terrassa es troba la construcció de l'estació Terrassa Oest, una nova línia de FGC Poblenou-UAB, la línia orbital ferroviària i un augment de les unitats de tren a la línia de Ferrocarrils del Vallès.

Labòria ha dit que “malgrat que les millores previstes són moltes, creiem que manquen algunes coses”. Així, ens els suggeriments han afegit actuacions com la millora de la línia S1 de Ferrocarrils per reduir el temps del recorregut Terrassa-Barcelona de 41 a 35 minuts, el perllongament de la línia fins a Matadepera amb parada a l'Orbital 40, una estació al barri Segle XXI, un intercanviador a l'Hospital General de Catalunya o infraestructures per gestionar els aparcaments de les estacions. Els portaveus d'ERC i PP, Isaac Albert i Gabriel Turmo respectivament, han manifestat que en línies generals els seus partits estan d'acord amb els suggeriments presentats. Per la seva part, el portaveu d'ICV, Manel Pérez, s'ha mostrat satisfet amb que “el temps ens hagi donat la raó. Fa 20 anys nosaltres ja dèiem que el Quart Cinturó no era necessari però sí que ho eren unes millors connexions de tren”. Ha afegit que “en aquest context de crisi és quan més hem d'apostar per la inversió pública en aquelles coses que beneficien el conjunt de la ciutadania”.

El portaveu de CiU, Josep Rull, en canvi, s'ha mostrat força crític amb el PDI en general, del que ha dit que “tenint en compte que l'últim PDI comptava amb 9.000 milions d'euros i no es va poder executar sencer, dotar-ne aquest amb 25.000 és inversemblant. Demostra una renuncia a la priorització”. Rull ha dit que, per exemple, es podria haver demanar una estació de tren d'alta velocitat a Sant Cugat ja que “el Vallès la necessita”. Malgrat això, CiU ha donat suport al document ja que “els nostres suggeriments van ser tinguts en compte”. I així ho ha remarcat Labòria, que ha recordat que l'equip de govern va informar tots els grups sobre els suggeriments i va incorporar algunes propostes quan “encara érem a temps”. Finalment, la resolució de la tinent d'alcalde relativa a l'informe de suggeriments al PDI s'ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits.