El ple avala la remodelació integral de l'entrada de Terrassa

També ha tirat endavant la construcció d'un hotel a la Masia Egara i el Pla d'Economia Social i Solidària

Imatge del projecte a la zona de la Rambleta de Terrassa.
Imatge del projecte a la zona de la Rambleta de Terrassa. | Aj. Terrassa
01 de març de 2019, 08:00
Actualitzat: 13:17h
El ple de febrer ha estat un dels més llargs del curs polític i passades les dotze de la matinada s'ha suspès i el que ha quedat pendent de debatre es portarà al ple de març. Les sis hores de debat han estat marcades per un clar to preelectoral en molts dels dictàmens i propsotes que s'han debatut. Una de les més destacades i que marcaran un abans i després a la ciutat és l'aprovació de la remodelació integral d'entrada a Terrassa. En concret, ha tirat endavant amb els vots del PSC, Cs, PP i el PDECat, el pla de millora de la Rambleta del Pare Alegre, un projecte que contempla una remodelació total de la zona situada davant de l'Hotel Don Candido. 

Es proposa la construcció de 201 habitatges dels quals 138 serien de règim lliure, 40 de protecció oficial i 23 en règim concertat, que correspon a un màxim de 17.645m2 del total de 25.000m2 previstos. També es preveu construir edificis destinats a oficines i a comerços. Igualment es modificarà l'accés i la sortida de la ciutat amb la construcció d'una rotonda que pacifiqui el tràfic provinent de l'autopista C-58, s'ampliaran les voreres i s'habilitarà la zona perquè vianants i bicicletes puguin moure's fàcilment. Un dels projectes que ha sorprès durant la intervenció del tinent d'alcalde de Territori, Marc Armengol, ha estat l'explicació que aquesta modificació també preveu un baixador de FGC als Jutjats de Terrassa. 

En la mateixa línia de vots, també s'ha donat llum verda a la Masia Egara per convertir-la en un hotel rural, a banda dels serveis de restauració i festes que ja ofereix. Malgrat que els partits de l'esquerra (TeC, CUP, ERC-MES), s'han mostrat en contra del document, la meitat més u del ple ha facilitat els tràmits per la construcció d'un hotel de fins a 64 habitacions a l'actual masia, situada a la carretera de Rellinars, als peus de la serra de l'Obac i al bell mig de l'Anella Verda. 
 

Masia Egara de Terrassa. Foto: Anna Mira


En concret, tot i que el tinent d'alcalde de Territori, Marc Armengol, ha explicat que no hi ha un projecte lligat, l'aprovació del pla significa "donar garanties de preservació de la finca". Actualment a Terrassa hi ha un total de 22 masies a l'Anella Verda, i només tres d'elles, entre les quals hi ha la Masia Egara, es troben en bon estat de conservació. 

Igualment ha tirat endavant una modificació puntual del POUM en relació a la recollida pneumàtica de residus prevista en diverses zones de desenvolupament de la ciutat. En aquest cas, l'Ajuntament es fa enrere de la planificació feta l'any 2003 perquè consideren que la recollida pneumàtica "és ineficient", ha explicat Armengol qui aposta per una recollida lateral. La pneumàtica "necessita d'una gran inversió i impossibilita el desenvolupament dels sectors". No obstant això, TeC, CUP i ERC-MES han verbalitzat que aquesta modificació de planejament respon a una voluntat de rebaixar els costos d'urbanització per facilitar l'especulació. 

Feminisme, economia social i solidària i educació 

Un dels acords que ha rebut el suport unànim de ple ha estat el Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària pels anys 2019-2026. El tinent d'alcalde, Manuel Giménez, ha assegurat que el pla defensa un model econòmic "més just i solidari" per una ciutadania "més inclusiva, responsable, social i solidaria". El PSC, PDECat i Cs han treballat la proposta del PP per sol·licitar mesures de seguretat en pisos ocupats il·legalment.

El ple també ha comptat amb la participació ciutadana per part de tres col·lectius. D'una banda, el Parlament Ciutadà ha llegit la moció en relació al dret a l'educació, que ha estat aprovada. Amb la mirada posada a la celebració del Dia de la Dona Treballadora, el pròxim 8 de març, el comitè de vaga feminista ha intervingut per llegir la moció per demanar el suport institucional de l'Ajuntament. Aquesta moció ha sigut aprovada igual que les altres dues, presentades per Cs i ERC-MES en relació a les millores d'atenció a les víctimes de violència de gènere i agressions sexuals. 

Una altra de les bronques del ple ha arribat de la mà del tinent d'alcalde de Cultura, Amadeu Aguado, qui ha tocat el crostó a TeC per la seva proposta pel disseny i convocatòria d’un nou projecte i direcció del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa i el Teatre Noves Tendències. Segons Aguado, Terrassa és un referent cultural pel que fa a coproduccions i ha demanat que no es posposi la convocatòria de la plaça de direcció pel festival TNT per assegurar la direcció per l'edició del 2020. A més a més, a apel·lat als grups a debatre aquest tipus de propostes al Consell de Cultura. No obstant això, la proposta ha tirat endavant amb el suport de tots els partits de l'oposició, que consideren que és una oportunitat per replantejar el model. 

La proposta arriba just després que es conegués que el fins ara el director artístic del CAET i el festival Terrassa Noves Tendències, Pep Pla, ha pres la decisió de tancar una etapa professional. Per la seva banda, l'escola Vedruna ha explicat la proposta de ILP presentada al Parlament de Catalunya i ha demanat a l'ajuntament que els doni suport per aconseguir les 25.000 signatures que els falten perquè la proposta tiri endavant. 

El balcó de l'ajuntament, a debat 

Més d'una hora de debat en relació a la no-pancarta del balcó fruit de dues propostes de resolució oposades. D'una banda, ERC-MES, PDECat i la CUP amb el suport de TeC han aprovat una proposta que demana el compliment dels principis democràtics de l'Ajuntament. En concret, fa referència a la pancarta de suport als presos polítics que es va aprovar al ple de gener i que l'alcalde no va secundar d'acord amb un informe jurídic municipal. En aquest sentit l'alcalde, Alfredo Vega, ha argumentat que no contribuiria a la divisió que segons ell, volen els partits independentistes. "No sóc anti res però no es penjarà. No és un tema ni de democràcia ni de majories", ha etzibat Vega. 

Tot seguit, s'ha debatut la proposta de Cs que precisament buscava l'oposat a l'anterior i garantir la neturalitat institucional en els edificis públics que no ha tirat endavant perquè la resta de partits han votat de manera negativa. Cs ha recriminat a l'alcalde que mentre no vol penjar la pancarta, cada dia l'Ajuntament s'il·lumina de color groc i això també va en contra de la neutralitat. 
 

Pancarta de suport als presos durant el judici de l'1-O Foto: Anna Mira