
El Grup Municipal socialista demanarà al Ple d'aquest dijous un canvi legislatiu urgent que posi fi de manera immediata i efectiva "al drama dels desnonaments de famílies dels seus habitatges habituals". Segons la regidora de Polítiques socials d'habitatge, Lluïsa Melgares, "fins avui, les mesures adoptades han estat insuficients. Per evitar que les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari, les famílies, són indispensables polítiques que atorguin garanties reals als afectats, per tal que no hi hagi cap família sense llar i cap llar sense família".
Davant aquesta situació, els socialistes demanen al Govern de la Generalitat que legisli reconeixent la funció social de l'habitatge. En concret, proposen adaptar el recent Decret-Llei de la Junta d'Andalusia i contemplar mesures excepcionals com l'expropiació temporal de l'ús dels habitatges en procediment de desnonament hipotecari a Catalunya en el cas d'entitats financeres. Lluïsa Melgares destaca també "la necessitat que es pugui disposar dels habitatges que estiguin en procés de desnonament com a habitatges habituals durant un període de tres anys; i fomentar el lloguer social, posant en lloguer l'estoc d'habitatges buits de Catalunya pertanyents a entitats bancàries".
Defensa de la immersió lingüística
El PSC també presentarà una proposta de resolució en defensa del model d'escola catalana, en resposta a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –derivada de la sentència del Tribunal Suprem-, que obliga a canviar la llengua vehicular del català al castellà de tota una classe encara que només ho reclami un alumne.
El Grup Municipal Socialista dóna suport al recurs a la sentència del TSJC donat que "totes les proves demostren que les capacitats lingüístiques dels nens i nenes de Catalunya són perfectament equiparables tant en català com en castellà. En conseqüència, defensem plenament el nostre model d'escola catalana, el nostre model d'immersió lingüística, que garanteixen la convivència i la igualtat d'oportunitats a l'escola". El PSC alerta que la sentència "obre la porta a esquerdar la convivència a les escoles; a més, rebutgem fermament la politització que constantment es fa de la llengua i d'un problema que no és real ni rellevant a la societat catalana".
Davant tot plegat, la proposta defensa seguir impulsant el model d'immersió lingüística a Catalunya i dóna suport al Govern català perquè dugui a terme les accions jurídiques pertinents que defensin l'actual model d’escola catalana.
D'altra banda, els partits amb representació al Consistori han aprovat a iniciativa del PSC una proposta contra les retallades que vol imposar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a la xarxa de corresponsalies i delegacions de Catalunya Ràdio. Segons ha anunciat de forma sobtada la CCMA, els corresponsals seran substituïts per 7 delegacions que centralitzaran la informació que abans cobria una xarxa de més de 30 corresponsals.
La Junta de portaveus demanarà en el Ple Municipal que l'anunciada reestructuració quedi sense efecte fins que el Parlament aprovi els pressupostos per aquest any i que no es produeixin acomiadaments a la plantilla de l'Agencia Catalana de Notícies (ACN). Segons l'acord de la Junta de portaveus, aquestes decisions "suposen un fort cop a la qualitat, la pluralitat i la representació territorials dels mitjans públics, i atempten contra el dret dels ciutadans a una informació de proximitat i de qualitat". Més enllà de l’actual context econòmic de dificultats, "demanem que s'asseguri un pressupost suficient per als mitjans públics nacionals per garantir la qualitat de la informació". El text impulsat pel Grup Municipal dels Socialistes reclama "diàleg i solucions compartides, entre empresa, sindicats, treballadors i els diferents grups parlamentaris, per poder mantenir un model de comunicació pública del que tots puguem sentir-nos orgullosos: de proximitat, participatiu, plural i democràtic al servei de la ciutadania".