Estudiants de l?ETSEIAT obtenen quatre premis a l?Exporecerca Jove 2008

INVESTIGACIÓ

Publicat el 30 de juny de 2009 a les 20:19

Els estudiants de l'UPC han rebut a la darrera edició d'Exporecerca quatre premis en categories diferents pel seu prototip d'avió “biplà-tàndem”, que ja es va presentar a Lisboa fa uns mesos al concurs internacional Air Cargo Callenge 07.

Els premis que han rebut els estudiants de l’ETSEIAT són: Premi a la recerca jove en aeronàtica, astronàutica i ciencies de l'espai, premi “Parc Científic de Barcelona”, premi Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i premi especial d'Exporecerca Jove 2008, que els permetrà viatjar a Brasil per participar a la fira internacional Mostratec.

El Trencalòs és un prototip d’avió que pesa 2,6 kg, fa 160 centímetres d’amplada i 180 cm de llargària, que s’enlaira en un recorregut màxim de 60 metres i és capaç d’aterrar en una pista en un recorregut màxim de 120 metres, tot amb un pes afegit de 4,1 kg.
Els avions tipus tàndem tenen la particularitat de comptar amb dues ales, com les que té un biplà, però amb la diferència que una d’elles està en una posició més avançada que l’altra, per tal de donar-li a l’aparell les prestacions dels avions tipus “canard” (avions que tenen els timons al morro i no a la cua, com els convencionals) amb els quals es pot controlar més la profunditat.

El disseny biplà-tàndem l’estudien algunes empreses de fabricació d’avions com ara Airbus, per a possibles nous models d’aeronaus amb un sistema anomenat “Joined Wing Concept”. La finalitat és, precisament, poder transportar més càrrega i consumir menys combustible, idea que es remunta a recerques científiques fetes des de l’any 1930. L’enginyer nord-americà Burt Ruten va construir, fa uns anys, un avió amb un disseny tècnic igual al del Trencalòs amb el qual va arribar a donar la volta al món en 80 hores.

El Trencalòs Team té una propera cita a Coimbra 2009 (Portugal), on presentarà el Trencalòs 2, un model d’avió del mateix estil que l’actual, però molt millorat gràcies a l’experiència i als coneixements adquirits a l’ETSEIAT i, també, de manera autodidacta durant el seu temps lliure.