ICV insta a Terrassa i Sabadell a acordar una proposta alternativa al Quart Cinturó

La formació ecosocialista al Vallès Occidental ha explicat les seves al·legacions al projecte

Publicat el 18 d’octubre de 2010 a les 18:06
El president d’ICV al Vallès Occidental i candidat al Parlament de Catalunya, Xavier Boix, ha presentat avui les al·legacions de la formació comarcal contra el Quart Cinturó en les quals reitera la demanda de retirar el projecte del Ministeri de Foment perquè no s’ajusta a la normativa ambiental ni als criteris del Pla d’Infraestructures de la Generalitat i proposa un canvi de traçat en la connexió prevista entre Sabadell i Terrassa. ICV reivindica que s’aprofitin infraestructures existents i planteja dues alternatives –per la carretera entre Matadepera i Sabadell i la traça de Renfe entre Terrassa i Sabadell- que solucionen millor els problemes de connectivitat de la comarca i no “trinxen” el territori. Per això, reclama als governs municipals de Terrassa i Sabadell una postura conjunta a Madrid i que impulsin l’acord d’un traçat alternatiu des del territori, segons han exigit avui els portaveus d’ICV a Terrassa i Sabadell, Manuel Pérez i Carme Garcia.

“Els governs locals s’han de coordinar perquè les ciutats afectades concretin una proposta conjunta i amb força davant del ministeri” ha dit Garcia, reclamant una visió global de tot el Vallès i no només local. Diversos grups municipals d’ICV en municipis afectats han elaborat una moció en què proposen que les dues ciutats s’uneixin per demanar el traspàs de la titularitat del Quart Cinturó a la Generalitat, la seva execució d’acord als criteris del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB) i la creació de formes de concertació entre Estat, Generalitat i Ajuntaments afectats per definir com ha de ser la infraestructura i quins problemes ha de resoldre, ajustant-se als criteris que marca el PTMB.

“El tram realitzat de Quart Cinturó fins a Abrera no respon a un model de mobilitat modern. Fins aquí el mal ja està fet”, ha dit Manuel Pérez, assenyalant la responsabilitat de PSOE, PSC I CIU. El portaveu d’ICV de Terrassa advoca continuar el projecte sota un concepte nou: “de via primària que funcioni com a malla entre els nuclis urbans i de ronda facilitant les entrades i sortides als polígons industrials i no únicament com a bypass a l’autopista A-7”. “El 70% de la mobilitat al Vallès és interna mentre que només el 30-35% correspon a mobilitat del corredor mediterrani”, ha recordat el portaveu per insistir que el cal solucionar és el col·lapse intern, millorant les comunicacions i connexions entre municipis. “Si s’imposa el model caduc del Quart Cinturó enlloc de la Ronda del Vallès, que defensa ICV, en quatre dies tornarà a col·lapsar-se, i, cambres i determinades forces polítiques, demanaran el cinquè cinturó”, han advertit els ecosocialistes.


Un drama a Viladecavalls
La construcció del Quart Cinturó “ha obert en canal el nostre municipi i no aporta cap solució als nostres problemes de mobilitat” ha lamentat el portaveu d’ICV a Viladecavalls, Carlos Rodríguez. “Viladecavalls, amb una xarxa ferroviària desfasada per on circula un tren cada hora, arrossega dèficits importants en comunicació. Únicament la mala gestió del govern de CiU local, l’electoralisme i la falta d’interès” expliquen la realització “d’infraestructures planificades al segle passat, que obren una ferida al territori enlloc d’aportar solucions als problemes de mobilitat dels ciutadans”, ha exposat el portaveu.

Segons ICV, el que avui és el Quart Cinturó, una autopista entre Matadepera i Viladecavalls, de tres carrils per sentit, ha separat el barri de Can Trias del nucli de Viladecavalls, drama que ICV exigeix que es repari de forma urgent. En aquest sentit, el diputat d’ICV al Congrés, Joan Herrera, demanarà en el debat dels pressupostos que es destini una partida per restituir les “ferides” que pateix el barri de Can Trias (Viladecavalls), “a causa de la construcció de velles infraestructures”, ha avançat el president de la formació al Vallès, Xavier Boix.

ICV reclama la retirada del projecte de Foment per lleialtat amb els criteris i els models d’infraestructura aprovats des del Govern de Catalunya, per la seva afectació sobre el medi ambient, en una comarca sensible a les destrosses, i perquè no té en compte els problemes ni la situació real del territori . ICV reclama també la realització d’un nou estudi ambiental, ja que l’estudi presentat per Foment per avalar la proposta és de fa cinc anys i està caducat.